Op het bord van hotel Nol in ’t Bosch waarop de activiteiten in de diverse zalen worden aangekondigd.
  • Op het bord van hotel Nol in ’t Bosch waarop de activiteiten in de diverse zalen worden aangekondigd.


 

Pannetjesweekend in een

Spelen met akkoorden in Nol in ’t Bosch

Onder leiding van Greet Wuyts werden we een stuk wijzer van akkoordbegeleiding aan de diskant.
  • Onder leiding van Greet Wuyts werden we een stuk wijzer van akkoordbegeleiding aan de diskant.


Vrijdagochtend. Berichtje uit Wageningen. Deelnemer aan een weekend waarvan ik nog nooit had gehoord heeft zich afgemeld. Of ik zijn plaats wil innemen. Snelle beslissing. En voor het eerst sinds een periode van lockdowns maak ik weer een weekend op de vertrouwde manier mee. Spelen, kletsen en wandelen zonder covid-toestanden.

Van 10 - 12 oktober 2021
door Eduard Bekker

Het weekend blijkt bij mijn vertrouwde studiestad Wageningen, waar ik me op een blauwe maandag (1972-1977) trachtte te bekwamen in het bestuderen van luchtverontreinging. Zonder succes.
Toch heb ik goede herinneringen aan deze stad en de omgeving. Vanuit station Rhenen begeef ik me per vouwfiets over de oude trambaan onder de Grebbeberg langs en vervolgens over de dijk naar de universiteitsstad om die aan de oostkant via De Eng weer te verlaten met een paar zakken drop uit de super aan de Geertjesweg.

Het weekend bood ook nog even de gelegenheid om de omgeving te verkennen. Zoals dit natte grasland.
  • Het weekend bood ook nog even de gelegenheid om de omgeving te verkennen. Zoals dit natte grasland.


Sjiek

Want de bestemming is hotel Nol in ’t Bosch, de uitspanning waar ik meteen word onthaald op een luxe lunch. Het blijkt een prachtige plek. Niet alleen qua ligging, maar ook wat het comfort betreft.
Het gezelschap waarin ik ben beland blijkt heel vertrouwd. Het is een bekende meidengroep, bekend van Doorslaande Tongen en Trek er es Uut, die zich nu De Pannetjesgroep noemen.

Akkoorden

Het weekend is heel vruchtbaar. Greet Wuyts, die de workshop geeft, is een bekwame docente. Ze heeft een scala aan stukken meegenomen. Topper is de Mazurka Nol in ’t Bosch, die ze zelf heeft geschreven. Een drietels met een opmerkelijk ritme. Behalve de melodie leert zo ons ook hoe we dit ritmisch kunnen begeleiden door akkoorden aan de diskant op subtiele momenten te prikken.

Gezongen hebben we ook bij een door de groep Lais ‘verpunkte’ versie van ’t Smidje.

Percussie-instrumenten

En last but not least hebben we ritme geoefend met een scala aan percussie-instumentjes. Kortom: een kort maar krachtig weekend, met dank aan de organisatie van Els, Helma en Lia (heb ik ze nou allemaal gehad?) en niet in de laatste plaats Greet zelf, die samen met ons ook de schilderieke Veluwse omgeving van dit gastvrije onderkomen heeft verkend tijdens een zonnig zaterdagmiddagwandeling.

Na zo’n lange tijd voor mij was het weer een verademing om weer wisseltonig op pad te zijn met een groep bekende trekzakkers (begin 2020 was mijn laatste grotere groepsevenement: wandelen met Mark en eten met Hilbert)!

Pannetjes

Voor Trek er es Uut 2019 was Cata Plana weer uitgenodigd. Aan onze vertrouwde Catalaanse docente had ik tevoren al gevraagd of ze een jota mee wilde nemen, want die vind ik altijd leuk om te spelen.
En zo geschiedde. Het werd ‘El Perolet’ - een jota uit Valencia. De titel laat zich ongeveer vertalen als ‘kookpotje’ of ‘keteltje’. Maar bij Trek er es Uut werd het in de gauwigheid ‘pannetje’.
Enkele deelnemers van Trek er es Uut vonden het zingen daarvan zo leuk, dat ze er een soort lijflied van hebben gemaakt en zich ‘De Pannetjes’ zijn gaan noemen. En die organiseerden dus dit ‘Pannetjesweekend’, waar ik uiteindelijk door omstandigheden ook weer ben uitgenodig. En zo is de cirkel dus weer rond.
 


El Perolet, ingespeeld door Cati Plana tijdens Trek er es Uut 2019


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2021         > Pannetjesweekend Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)