Harmonicawereld rouwt om inspirerend talent

Auke Eringa: creatieve
brug tussen jong en oud

  • Auke zal altijd blijven leven in onze harten.
Fotocompilatie: Dorine Boudewijn

Auke Eringa kende ik persoonlijk eigenlijk helemaal niet: wel wist ik dat hij op het diatonische vlak zeer actief was, maar dit gebeurde eigenlijk bijna in alle stilte (figuurlijk dan) omdat hij uiterst bescheiden was. Misschien is dat de reden dat ik eerder kwaad dan verdrietig was, toen ik nieuws vernam dat Auke ernstig ziek was en verbetering er niet echt meer in zat. Hij is nog vrij onverwacht overleden op zondagochtend 1 augustus.
Hij is 55 jaar geworden.

zondag 1 augustus 2021
door Eduard Bekker

Kwaad omdat ik het zo oneerlijk vind. Waarom de relatief jonge Auke? Een zeer actieve speler en docent die ook jongeren enthousiast wist te maken voor de muziek, zoals zijn succelvolle workshops op Trek er es Uut. Een baken van inspiratie die nog vele jaren een bescheiden, maar niet minder invloedrijke rol zou blijven spelen in ons toch wel aparte, maar oh zo sociale Nederlandse muziekwereldje.
Wij wensen zijn vrouw Jantien en zoon Theun heel veel sterkte en steun toe bij dit immense verlies.


Actief redactielid

Jan Kamphuis, hoofdredacteur van het Diatonisch Nieuwsblad kende hem heel goed: Auke was op de redactie het schaap met vijf poten en ook heeft Jan nooit een vergeefs beroep op hem hoeven te doen als het ging om goede docenten voor workshops. Ook Annelies Kalisvaart - evenals Jan ook lid van de Zwolse Trekzakclub – heeft ook heel goede herinneringen aan hem:

Enorm verslagen, oneerlijk, waarom?
Vanochtend is Auke na een ca. 10 weken lang ziekbed overleden.
Ik ken Auke als muzikant en heb hem benaderd om les te komen geven bij www.zwolsetrekzakclub.nl.
Vriend, muzikant, motivator en als redactielid van het www.diatonischnieuwsblad.nl stond hij altijd klaar voor ons; ook bij het www.opentrekzakfestival.nl.
We hebben heel veel gedeeld zoals muziek, de tomatenplanten uit zijn tuin, het maken van een moestuin bij hem thuis, ja onnoemelijk veel zaken hebben we meegemaakt. En dan niet te vergeten: de tientallen workshops die ik bij hem gevolgd heb. Zijn bijdragen als redacteur bij het www.diatonischnieuwsblad.nl.
Auke heel hartelijk dank voor wie je was en wat je voor mij en mijn partner Paulien hebt betekend.
Het is oneerlijk hoe het moest gaan. We missen je, je bent uit je lijden verlost.... Oneerlijk is het, oneerlijk Auke!
Jantien en Theun en de familie en vrienden: Sterkte met dit enorme verlies.
Rust zacht Auke, we missen je.

Jan Kamphuis, Zwolle
 

Auke was een zeer gewaardeerde docent bij onze club, de Zwolse Trekzakclub. Zijn muzikaliteit, geduld en creativiteit zullen we enorm missen. Tijdens de slotavonden zorgde hij voor sfeer met zijn inbreng van diverse instrumenten en het stimuleren van dansen tijdens het spelen.
Het filmpje hieronder geeft een mooi beeld van hoe hij ons de muziekstukken aanleerde.
Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek. Dit hadden we op de sjerp gezet van het bloemstuk van de Zwolse Trekzakclub, dat op zijn graf ligt.
Luister de passagio die Auke hieronder speelt en geniet van wat hij ons aan muziek heeft nagelaten.
We wensen zijn vrouw Jantien, zoon Theun en verdere familie alle sterkte met het verlies van Auke.

Annelies Kalisvaart, Zwolle
 


Balfolk

Wouter Kuyper werkte veel samen met Auke. Hij staat stil bij de vele activiteiten die ze ondernamen. Dat geldt ook voor Menno Wester:
 

Auke was ook heel actief in de balfolk-scene

De Harmonicahoek

3 augustus 2021
Het voelt raar om zo op internet het over het overlijden van Auke te hebben, maar er niks over zeggen voelt nog gekker.

> Meer

Auke was overal

De Harmonicahoek

2 augustus 2021
Tot ons grote verdriet is zondag 1 augustus is Auke Eringa overleden. Hij was een van de pioniers van de balfolkscene in Nederland. Als muzikant, docent en organisator wist hij iedereen te enthousiasmeren voor de balfolk. Dat begon in 2002 met spansen in het Kijk in 't Jat-huis en groeide uit tot vele bals, bands en muzikale herinneringen.

> Meer

Onwerkelijk

Voor Dorine Boudewijn betekende de kennismaking met Auke de entree in een heel nieuwe wereld.
 

Ik vind het nog steeds onwerkelijk.

De Harmonicahoek

4 augustus 2021
Deze dagen zie (en hoor) ik vooral zijn lach voor me. Schaterend, aanstekelijk en aanwezig op al onze doldwaze muzikale avonturen.

> Meer

Sessies op de boerderij

Auke was regelmatig te gast bij sessies op de boerderij ‘Auwerds End’ van Sylvia Schooleman. Toen Sylvia uit haar woning vertrok heeft Cees de Ridder er uitgebreid gefilmd.
 

‘Nu is het een stuk stiller om ons heen’

De Harmonicahoek

5 augustus 2021
Het is inderdaad vreemd, zoals een aantal voorgangers al opmerkten, om op deze manier iets te schrijven. Gelijktijdig zijn de verhalen zo mooi, dat ik de behoefte voelde om een paar herinneringen aan Auke op te schrijven.

> Meer

‘Nederlandse Crumb’

Auke’s reputatie reikte tot in Vlaanderen. Cecilia - de formatie met Greet Wuyts aan de diatonische accordeon - heeft ook door zijn prachtige tekeningen een blijvende herinnering aan hem.
 

‘Zo'n mooie herinneringen aan Auke’

De Harmonicahoek

5 augustus 2021
Lieve Auke, Jantien, Theun en familie. Bij Cecilia werd het onlangs even heel stil. We hebben alle drie zo'n mooie herinneringen aan Auke, aan zijn trekzak, zijn tomeloos enthousiasme voor traditionele muziek, zijn aparte humor en... zijn tekenkunsten.

> Meer

‘Een bijzonder mens en een groot kunstenaar’

Ook Maria Liebers was geschokt toen ze ontdekte dat Auke er niet meer is. Maar hij laat véél na.
 

Een bijzonder mens

De Harmonicahoek

16 september 2021
Gisteren, 15 september, las ik op de harmonicahoek tot mijn schrik, het bericht, dat Auke is overleden. Tjee, iemand, die volop in het levenstond en binnen zo'n korte tijd. Dat is moeilijk voor te stellen.

> Meer

Franse chansons

Maar ook overige cursisten waren zeer te spreken over zijn kwaliteiten als docent die de harmonica helemaal letterlijk naar zijn had wist te zetten, zoals Lia uit Eindhoven:

in 2014 volgde ik in Zwolle een workshop Franse Chansons bij Auke.
Dat was echt fantastisch.
We leerden Amsterdam en La Chansonette met alle mogelijke varianten:
picotage, tartaar hakken, akkoorden, arpeggio’s…
Auke kende ze allemaal, het was prachtig en het was leerstof waar je maanden mee vooruit kon en dat je ook bij andere nummers kon gebruiken.
Ik ben er echt ondersteboven van.

 

Lia, Eindhoven

 


Animaties

In 2017 was Auke’s workshop dé plek voor jongeren om animaties te maken:
 

Ultimate Soundtrack Experience

De Harmonicahoek

[3] Auke Eringa
Jongerengroep • vanaf 12 jaar

Elk jaar weer merk ik dat de jongeren op TEEU artistieke duizendpoten zijn. Daar zijn we stevig meer aan de slag geweest. Dit jaar is de workshop van de jongerengroep een broedplaats voor tekenkunst, film, verhalen en natuurlijk muziek geweest. Verbeelding in optima forma.

> Meer


Aukes begrafenisstoet in Sneek werd begeleid door zijn trouwe familie, vrienden en kennissen. In de voorste rijen werd de ‘Wals voor Polle’ gespeeld, een compositie uit 1991 van volksmuzikant Wim Poesen.
 


De Wals voor Polle, zoals gespeeld in de begrafenisstoet. We hebben ook een video, maar om privacyredenen plaatsen wij die niet.

  • De bladmuziek van de ‘Wals voor Polle’ op de website van Gerard Gerritsen
    Bekijk of Download dit document.

Het midi-bestand bij de bladmuziek


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2021         > Herinneringen aan Auke Eringa Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)