Bekend van Oss tot Aldeboarn

Herinneringen aan een betrokken speelster

Ardy Proot voor het Zuidergebouw in Oss. Haar thuishonk voor de workshops die ze gaf.
 • Ardy Proot voor het Zuidergebouw in Oss. Haar thuishonk voor de workshops die ze gaf.
Foto: Ruud Rogier

Het was een schok te lezen dat Ardy Proot zo onverwacht is overleden. Veel te vroeg. Ik kende haar als een energieke, levenslustige dame. Ze bleek echter al een tijd ernstig ziek, maar wilde daar om privéredenen geen ruchtbaarheid aan geven.

dinsdag 10 november 2020
door Eduard Bekker

Ardy was zeer actief op het trekzakfront: ze organiseerde workshops in haar woonplaats Oss, maar ook in het hoge noorden, in Aldeboarn, waar haar zoon woont en ze een eigen pied à terre had. Ze zat boordevol originele ideeën.
 

Het was lange tijd mijn plan om een van die activiteiten in Aldeboarn te gaan bezoeken. De omstandigheden van afgelopen tijd hebben ook deze plannen getorpedeerd. En nu is ze er niet meer. Het is zo hard en onrechtvaardig.

Veel mensen hebben via de inzet van Ardy inspiratie opgedaan en zijn soms zelfs door de aandacht van de media voor haar gedrevenheid aan de tweerijer verslingerd geraakt. Hieronder een bloemlezing.


 • Mia Martens:
  Ardy, grote inspirator! Door bovenstaande foto uit het Brabants dagblad ben ik begonnen met trekharmonica spelen en geniet er iedere dag van. Tirandola, is een warme groep, die door Ardy is opgezet, en we gaan door! Hebben vandaag allemaal om 11.30 voor Ardy gespeeld, op ons eigen plekje.

 • Riet Schut:
  We hebben elkaar, Ardy, Geert Oosterhuis en ik voor het eerst ontmoet in Aldeboarn, op de door Ardy georganiseerde trekharmonicadag. Dat was een verrassend leuke dag daar. Geert had zijn eigen geschreven muziek mee, we speelden overal en tot slot bij Ardy in te tuin aan de waterkant. Ardy speelde ook ooit fluit.
  Uit deze gewoon, spontaan en enthousiaste ontmoeting daar, heeft Geert het stuk , de ‘RietArdy’ gecomponeerd. Op onderstaand filmpje spelen we in Enkhuizen tijdens het Trekzakfestival in 2018. Dick Steenbergen werd door Ardy ter plekke geronseld als cameraman, die dit vervolgens aan Lia overlliet 😊
  Hierna is Ardy ook weer fluit blijven spelen, ze heeft vaak gezegd hoe blij ze was met de herontdekking van haar fluit in combinatie met de trekharmonica. Later in Oss bleef ook de fluit onderdeel van haar serie workshops in Oss.

 • Tine Schouwstra:
  Een Powervrouw was het, ik kende haar van Plankenkoorts. Een pracht idee, om iemand op de planken te krijgen. En wel met succes, Ook heeft ze mij door een zware tijd heen geholpen om samen naar een concert te gaan van Mark Sónhgen. In een kerkje vlakbij Wolverga. fantastische avond samen gehad. Wist niet dat ze ziek was, Is jammer dat het zo gelopen is, ze heeft veel mensen aan de muziek gezet. een echte Powervrouw.
 • Folina Boonstra:
  Ja, Ardy was ook de bedenker van Plankenkoorts: eerst koffie drinken, daarna gezellig muziek maken tussen de koeien in het weiland. Een lunch en daarna met klap op de vuurpijl ‘Een deuntje voor een duumke’: In het dorp spelen voor publiek.

 • Anja van der Veen:
  Ardy vroeg ons laatst of er belangstellenden waren om ‘Levande kvinnfolk og lys’ in te studeren. Zou leuk zijn als we dit kunnen realiseren. Volgend jaar als de Corona is opgetrokken. Ik heb inmiddels tussen de 15 - 20 aanmeldingen voor het instuderen van dit lied. Genoeg tijd om te studeren, maken we er een leuke dag van.
 • ‘Levande kvinnfolk og lys’, zoals Mark Söhngen hem heeft genoteerd in F.
  Bekijk of Download dit document.

Als je mee wilt spelen met de originele opname. Maar wel getransponeerd naar F.


Overige voorbeelden van Ardy’s initiatieven

Mogen ze tot inspiratie zijn voor intiatiefrijke harmonicaspelers:


Ook Gerard Gerristsen stond stil bij dit droevige bericht

Ardy’s activiteiten gingen veel verder dan de muziek:


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2020         > In Memoram Ardy Proot Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)