Jacqueline Edeling gaat los in de achtertuin

Muzikaal genot achter de Grebbeberg

Ja lieve mensen, een muzikaal genot was het zeker op zaterdagavond 18 juli, waar ik deelgenoot van was in Achterberg, bij Rhenen. En vanuit mijn woonplaats Tiel gezien ligt dit dorp inderdaad achter de glooiingen van de Grebbeberg, een stuwwal die in 1940 zwaar onder vuur heeft gelegen.

zaterdag 18 juli 2020
door Dick Steenbergen

Muzikanten hebben het in deze coronatijd extra zwaar: want een lege agenda betekent geen inkomsten! En inkomsten zijn nodig voor het bestaan en je leven.

Jacqueline Edeling troont altijd een keur aan balginstrumenten mee. Ook voor chromatisch spelen draait Jacqueline haar handen niet om. Ook daar is Jacqueline zeer bedreven op.
  • Jacqueline Edeling troont altijd een keur aan balginstrumenten mee. Ook voor chromatisch spelen draait Jacqueline haar handen niet om. Ook daar is Jacqueline zeer bedreven op.
Foto: Dick Steenbergen

Alternatieven

Gelukkig zijn er alternatieven die enig financieel respons bieden. Zo worden er voorzichtig aan weer workshops en lessen gegeven. Een mooi initiatief ontstond na een vierdaagse workshop - sessie in Zwolle, waar Miriam Roozeman het idee opperde een tuinconcert te organiseren waarbij Jacqueline Edeling voor de muziek zou gaan zorgen. Anderhalve meter afstand gewaarborgd uiteraard, want voorzichtigheid blijft geboden!

Tuinconcert

Toen deze activiteit kenbaar werd gemaakt op Facebook, was ik er als de kippen bij om me aan te melden. Niet dat ik voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten, maar wel omdat ik Jacqueline nooit live heb zien en horen spelen. Vooralsnog is het bij korte ontmoetingen gebleven. Nu de kans zich voordeed, en ook nog eens in de buurt van Tiel, zou ik wel gek zijn hier geen gebruik van te maken.

Gemoedelijkheid

Welnu, wie geweest is - ruim 25 mensen - zal hier beslist geen spijt van hebben gehad. Ikzelf al helemaal niet.
In een buitengewoon vriendelijke entourage - de ruime tuin van Miriam en haar man - het zwoele weer op deze eerste zomerse dag in juli (klinkt gek maar het is toch echt waar!!), de gemoedelijkheid der bezoekers, maakten dat alle ingrediënten aanwezig waren voor een avond muziek van hoog gehalte.

Overschakelen

Het viel mij op hoe gemakkelijk Jacqueline overschakelde van het ene instrument naar het andere: van trekharmonica (1, 2, 3 of 4 - rijers) naar bandoneon en van accordeon naar (Engelse) concertina. Evenzo gold dit voor de genres die Jacqueline ten gehore bracht: van Cajun tot J.S. Bach, van Jodelmuziek tot Tex - Mex, van een Ierse Jig naar een Franse chanson tot een eigen compositie aan toe. Wat een verscheidenheid aan liederen en met daar ook nog de bijbehorende muzikale dynamiek. Zo zat je het ene moment indachtig in Toscane met een goed glas wijn, even later maakte je indachtig een dans in Frankrijk. Zo “reisden” we een stuk van de wereld door, want het is immers ook vakantietijd!

Het publiek vond het allemaal prachtig.
  • Het publiek vond het allemaal prachtig.


Dynamiek

De muzikale dynamiek die Jacqueline ten toon spreidde: Het werken met de balg tot in de finesse deed me met veel bewondering kijken en luisteren. Wat zijn balginstrumenten toch mooi en voor de bezoekers die het nog niet wisten: Zij kregen een avondje voorgeschoten met wat er allemaal mogelijk is op - met name - de trekharmonica.

De leuke verhalen eromheen, verteld met de gemoedelijke Twentse tongval, maakten alles compleet.
Jacqueline: je hebt een prachtige avond gegeven aan ons. Dank je wel!
En Miriam en Rudo: heel hartelijk dank voor de gastvrijheid!

Kort na begin stilstaand beeld, maar het geluid gaat gelukkig door. Dat geldt voor alle video’s, op de laatste na.

Misschien wel het hoogtepunt van de avond? Dat is voor elke toeschouwer/luisteraar weer anders. Mij viel de melancholie op, maar ook het temperament dat erin zit. Het ingetogen spel waarin de muzikante helemaal in opgaat. Dat dit nummer dan ook bijna zes minuten duurt, deert geenszins. Sterker: het heeft die tijd ook nodig om het goed op je in te laten werken.
Luister en geniet!
 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2020         > Jacqueline in Achterberg Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek

Google Analytics Alternative
Ergens achter de Grebbeberg