Gelukkig niet voor het laatst

Trekzakfestival Enkhuizen bijna ‘Catalaans’ warm

De harde kern van de muzikanten van de Enkhuizen Trekzakdag. In het midden André Visser, rechts in het blauw met baard Tejo Teunen.
  • De harde kern van de muzikanten van de Enkhuizen Trekzakdag. In het midden André Visser, rechts in het blauw met baard Tejo Teunen.
Foto: Westfriese Waterweken - © Ben Lassing

Dit jaar was het alweer voor de 15e keer: het Enkhuizer trekzakfestival. Alle uiteenlopende telgen van de trekzakfamilie waren er. Het publiek - veel dagjesmensen –genoot er weer volop van, al dan niet lurkend aan een ijsje. De verkopers deden deze warme en droge dag goede zaken.

Sunday 28 July 2019
door Eduard Bekker
De vlag van Enkhuizen
  • De vlag van Enkhuizen


Grappig altijd: de vlag van Enkhuizen lijkt sterkt op die van de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag, de estelada.
  • Grappig altijd: de vlag van Enkhuizen lijkt sterkt op die van de Catalaanse onafhankelijkheidsvlag, de estelada.


Catalonië

Doorgaans ga ik rond deze periode naar Catalonië, waar het dezer dagen helemaal wisseltonig losgaat in een klein Pyreneeëndorpje, maar met het oog op de daar te verwachten hitte ben ik toch maar een keer in Nederland gebleven om in een wat gematigde klimaat tussen de trekzakkers te verkeren.

Maar dat viel tegen, want hier in Enkhuizen was het eigenlijk ook net iets te warm, waardoor mijn vingers aan de knoppen van de harmonica leken te blijven kleven, wat niet altijd even gunstig is.

Daar leek het aanvankelijk niet erg op: op vertrekpunt Den Haag was het nog frisjes en motregende het, maar naar gelang de trein noordwaarts reed werd het almaar warmer (hûh?).

Treinoptreden

Uiteraard was er weer de (on-?)nodige treinuitval, waardoor ik in Leiden alweer moest overstappen op de boemel. Maar die korte rit naar de sleutelstad was hilarisch. Een jongeman bood zijn zitplaats aan, maar dit sloeg ik beleefd af. Als ik wil zitten, dan kan dat ook op koffer van mijn trekzak, legde ik uit. Hij en zijn maat nodigde me prompt uit om te spelen, wat ik niet afsloeg (ik ben heel verlegen en durf niet snel ‘nee’ te zeggen). Het pakte goed uit. Een meisje dat tevergeefs de video-opname als een selfie probeerde te maskeren, gaf ik mijn visitekaartje, zodat iedereen er nu een klein stukje van terug kan zien.

Goed Nieuws

Tevens had organisator André Visser goed nieuws: de sectie Medemblik heeft aangeboden om het jaarlijkse trekzakfestival voort te zetten. Weer gewoon in Enkhuizen. Medemblik was natuurlijk ook leuk geweest: dan had je er met de stoomtram vanuit Hoorn heen gekund.

Gespeeld heb ik niet zo veel. De spelers stonden dichter op elkaar dan vorige jaren. Dan stond je vrij snel in je eentje wat apart als je bij het geluid van de anderen weg wilde blijven. Er waren terrassen waar het mogelijk kon, maar ik vind het altijd moeilijk om mij daar in te vragen.

Daarentegen heb ik wel veel andere spelers ontmoet. Sommigen kende ik alleen maar via Facebook of YouTube. Kortom: het was toch weer een alleszins gezellige dag!

Trekzakfestival Enkhuizen: foto en video

De Harmonicahoek

28 juli 2019
Een foto- en videoimpressie van het Enkhuizen Trekzakfestival rond een zonnige haven en binnenstad.

> Meer

Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2019         > Trekzakfestival Enkhuizen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Een groepsfoto aan het eind van de dag bij de vuurtoren  (foto: Ben Lassing)