Muziekworkshop met Wijtze Pieter Kikstra

Polska en pols voor trekharmonicaspelers

Zweedse en Noorse volksmuziek is waarschijnlijk het bekendst om viool-, hardingfele- en nyckelharpaspel. Minder bekend is dat er heel erg veel harmonicaspelers zijn. Die spelen naast walsen en polka’s ook de meer uit het vioolrepertoire bekende danssoorten als polska, mazurka, hambo, pols, springar etc.

zaterdag 6 oktober 2018

Elke streek kent daar zijn eigen varianten van, die verschillen qua manier van spelen, manier van versieren en vooral ook in de indeling van de driekwartsmaat. De lengte van en het accent op de tellen verschilt nogal van soort tot soort. Lange zware één, korte één, lange twee, korte drie of alle tellen even lang en even zwaar, alle varianten zijn mogelijk.

Op het gehoor

In deze middagcursus gaan we een aantal verschillende, niet al te moeilijke polska’s, polsen, mazurka’s en/of hambo’s, spelen op CF gestemde harmonica’s. Dat doen we door ze op het gehoor aan te leren. Voorspelen, naspelen, nazingen, goed kijken en luisteren en met elkaar nadoen.

Wijtze Pieter doet zo langzaam voor als maar nodig is en kan duidelijk uitleggen welke kant de balg op moet, waar welke vinger terecht moet komen, welke bassen erbij horen en hoe lang die moeten duren.

Bladmuziek, voorzien van akkoorden, maar zonder knopnummers wordt naderhand uitgedeeld om als geheugensteun mee naar huis te nemen.

AANMELDEN
Steun De Harmonicahoek Terug   > Home     > Nieuws       > Nieuws uit 2018         > Cursus Pols en Polska
Actuele mededelingen van een
onzer sponsors op Facebook: Kuik Accordeons.


Google Analytics Alternative