Muziekworkshop met Wijtze Pieter Kikstra

Polska en pols voor trekharmonicaspelers

Wijtze Pieter Kikstra is een van de beste Nederlandse vertolkers van Scandinavische muziek op de trekharmonica.
  • Wijtze Pieter Kikstra is een van de beste Nederlandse vertolkers van Scandinavische muziek op de trekharmonica.


We waren – helaas – maar met zijn tweeën, Wendy en ik, daar in Berkel en Rodenrijs, maar we hebben het ongelooflijk leuk gehad. Wyze Pieter heeft een geheel eigen stijl van overbrengen die zowel Wendy als mij bijzonder goed beviel.

zaterdag 6 oktober 2018
door Bart Reindersma

Het begint met een melodie die Wytze Pieter ons laat horen en het verhaal erachter en tjemig wat weet hij er veel van af! Dan volgt het neurieen van de melodie net zolang tot die erin zit, dan zingen. (een beproefde methode bij Scandinaven?)

Dansmuziek

En dan komt het meest verrassende: het is dansmuziek en dus gaan we terwijl we de melodie zingen de dans dansen. Dat brengt een ritmegevoel op gang wat zowel Wendy als ik als erg verrassend hebben ervaren.

Geen moeilijke melodie

En elke keer is het Wytze Pieter die voorgaat, voordoet voorzingt en voorspeelt en ons uiteindelijk de melodie leert. Geen al te moeilijke melodie want de workshop duurde maar een middag en dan zijn twee melodieën best al wel een opgave. Maar ook dat heeft hij perfect aangevoeld.

Filmpjes

Ik heb van de melodieën filmpjes gemaakt en op ons verzoek heeft Wytze Pieter deze op ongeveer de halve snelheid van spelen ingespeeld, zodat ze goed te volgen zijn. Met zijn toestemming kunt u deze beluisteren en op uitleven.

Enkele geoefende nummers:

Zowel Wendy als ik vinden het jammer dat er niet meer mensen in geïnteresseerd waren. Het was zeer de moeite waard en bij een volgende workshop ben ik wederom graag van de partij.
Wytze Pieter, dank je wel voor de leuke workshop.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2018         > Cursus Pols en Polska Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)