Nieuw! De gemengde groep ukelele-trekharmonica van Auke Eringa bleek een succes.
  • Nieuw! De gemengde groep ukelele-trekharmonica van Auke Eringa bleek een succes.


Zwolle 2018:

Intiem Trekzakfestival

Alweer de negende editie was het. Van het jaarlijkse Opentrekzakfestival Zwolle dat op zaterdag 1 september werd georganiseerd door Paulien en Jan namens de Zwolse Trekzakclub. Voor mij was het de eerste keer op de nieuwe plek: Cultuurhuis Domusica.

zaterdag 1 september 2018
door Tineke Lemmens

Noodgedwongen wat intiemer van opzet dan op de vorige locatie (Doepark Nooterhof), maar ik vond dit zeker geen nadeel. Alles speelde zich nu dichterbij elkaar af, waardoor het ook makkelijker was om in de pauzes tussen de workshops door nog even bij te kletsen met iemand uit een andere workshop, te spieken wat er gaande was op de binnenplaats bij de trekzak-introductielessen of gauw een abonnement af te sluiten op het Diatonisch Nieuwsblad.

Aan Paulien en Jan (hier duetterend in Veldhoven), die dit festival al negen keer hebben georganiseerd, komt alle eer toe.
  • Aan Paulien en Jan (hier duetterend in Veldhoven), die dit festival al negen keer hebben georganiseerd, komt alle eer toe.


Keuzestress

Een keuze maken uit de workshops was zoals gewoonlijk niet eenvoudig: het aanbod was zeer divers en voor ieders smaak en niveau zat er wel iets bij. Zo was er voor de begonnen speler een middagworkshop over spelen, dansen én zingen, verzorgd door Heleen Rook, en verder waren er dagworkshops die varieerden van Amerikaanse muziek (door Mark Söhngen) tot de prachtige Franse dansmuziek van Stéphane Delicq (door Lieneke van der Veen) tot hoe je met je trekharmonica je eigen one-(wo)man-band kan zijn (door Remco Sietsema).
Omdat mij dat allemáál wel leuk leek, besloot ik dit keer eens voor iets totaal anders te gaan en schreef ik mij in voor de workshop trekharmonica en ukelele (door Auke Eringa).

Nieuw instrument

Het leuke van de combinatie trekharmonica en ukelele is dat het allebei instrumenten zijn waar je zowel melodie als akkoorden op kunt spelen. Auke had voor ons een aantal heel verschillende nummers uitgezocht waarop we diverse begeleidingsritmes konden oefenen, zowel op de trekharmonica als op de ukelele.
Het vinden van de juiste akkoordgrepen op de ukelele (voor de meesten van ons toch een nieuw instrument) vormde daarbij nog wel een extra uitdaging, maar we hadden ruim van tevoren een mooi overzicht ontvangen van de belangrijkste grepen van akkoorden die ook op de CF-trekharmonica aanwezig zijn.
Het klonk dus al snel heel behoorlijk en de combinatie van trekharmonica (met bassen) en de hoge klank van de ukeleles bleek een mooie mix.

Feestzaal

De voormalige gymzaal van het Domusica-gebouw was op 1 september onze trekharmonica-feestzaal: tussen de middag stonden er de tafels gedekt voor een uitgebreide lunch en na afloop van de workshop konden we er horen en zien wat de andere groepen zoal die dag hadden gedaan en geleerd (onder het genot van een hapje en een drankje, uiteraard).
Kortom, het was weer een prima georganiseerde, gezellige en leerzame dag, zoals we dat intussen gewend zijn van de Zwolse Trekzakclub.

Jan en Paulien: bedankt!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2018         > Open Trekzakfestival Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)