Tarantella als inspiratiebron van klassiek pianiste

Volksmuziek op NPO1 met Celia García-García

Ergens in Nederland laat pianiste Celia García-García (rechts) zich inspireren door twee Sicilianen met de tarantella. Vincenzo Castellana (midden) legt het allemaal uit, terwijl het ‘organetto’ daarbij een onmisbare functie vervult.
  • Ergens in Nederland laat pianiste Celia García-García (rechts) zich inspireren door twee Sicilianen met de tarantella. Vincenzo Castellana (midden) legt het allemaal uit, terwijl het ‘organetto’ daarbij een onmisbare functie vervult.


De NPO zoekt met het programma Klassiek viert de zomer naar het zomergevoel. Het wordt gevonden in een boomgaard ergens in Nederland. Ik vermoed ergens ten zuiden van Utrecht. Rossini is een inspirator van de pianiste Celia García-García. Een van zijn nummers is geïnspireerd op de Italiaanse tarantella.

vrijdag 17 augustus 2018
door Eduard Bekker - met dank aan Marry van Zanten voor de tip

Floris Kortie ontmoet pianiste Celia García-García. Zij komt van origine uit het noorden van Spanje, maar woont al jaren in Rotterdam. De Spaanse is gefascineerd door de tarantella, een van oorsprong Zuid-Italiaanse volksdans.

Rossini

Celia speelt een klassieke bewerking van Rossini, maar ook andere componisten als Chopin, Schubert en Stravinsky componeerde op basis van deze ‘wilde’ dans. Celia zoekt nog naar de echte Italiaanse temperament dat daarbij hoort. De pianiste maakt in deze korte docu kennis smet de Siciliaan Vincenzo Castellana, die samen met een organettospeler de tarantella voorspeelt. Daarbij legt hij nog uit hoe de dans ook diende om het gif van een spinnebeet uit te drijven.

Helaas wordt de harmonicaspeler niet voorgesteld in de uitzending. Hij lijkt een Excelsiola 2-rijer te hanteren.

Helaas is de video niet te in te sluiten. Dat vind ik wel stom van de NPO. Dat doen ze omdat ze anders bang zijn dat andere de embed op hun website plaatsen om er geld mee te verdienen. Alsof dat ook niet kan met een link.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2018         > Klassiek viert de zomer Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)