• Ter nagedachtenis aan muzikale duizendpoot, lid van ’t Kliekske, trekzakspeler/accordeonist. Overleden: 28 december 2016

Veelzijdig folkmuzikant en inspirator

Wilfrid Moonen ontmoette ik voor het eerst In 1977 bij een concert van ’t Kliekske. Ik heb toen niet beseft hoeveel invloed deze man op vele levens, waaronder het mijne, zou hebben.

28 december 2016
door Irina Sarolea

Vanaf zijn jonge jeugd altijd geïntrigeerd door de muziek, ontwikkelde Wilfrid zich als een breed muzikant. Sinds hij zich bij ’t Kliekske voegde hield hij zich jarenlang zeer intensief bezig met de Vlaamse volksmuziek.

Trekzak

Doordat hij trekzak speelde, raakten ook anderen geïnteresseerd in dat instrument. Hij leerde op de stages volksmuziek in Vlaanderen velen, onder wie mijzelf, (beter) trekzak spelen. In Nederland kwam hij om les te geven op de eerste edities van Trek er es Uut. Op de muziekschool van Gooik heeft men jarenlang van zijn vakkennis als trekzakdocent genoten. Velen hebben de liefde voor de trekzak aan hem te danken!

Behalve trekzak en accordeon, speelde hij gitaar, luit, contrabas, viool, trommel, kromhoorn fluit, piano, zong hij en waarschijnlijk ben ik nog veel vergeten.

Bezieling

Zijn speelstijl was bijzonder; statig en toch vrolijk en speels tegelijk. Het was heerlijk om op te dansen of om gewoon naar te luisteren. Je kon hem tegenkomen spelend als begeleider voor dans of zang, in een duo of als solist, als trommelaar in Trommelfluit, als muzikant bij bruiloften en partijen, op plaatsen met andere (volks)muzikanten; altijd met dezelfde bezieling.

‘U vraagt, ik speel’

Wilfrid was als muzikant in veel genres thuis en had een enorme repertoirekennis. Het was bij hem echt: ‘u vraagt, ik speel’.
Op een memorabele avond/nacht op één van de stages te Gooik speelde hij samen met violist Willy De Lombaert ‘6 uur en een half’ achtereen, zonder dat er een melodie twee keer gepasseerd is!
Wilfrid deed meer dan uitvoeren van bestaande muziek. Hij bedacht vele arrangementen, componeerde muziek bij teksten en hij maakte veel schitterende melodieën, die hopelijk nog jaren gespeeld blijven worden.

Bescheiden

Ondanks zijn grote muzikale kwaliteiten is Wilfrid altijd zeer bescheiden geweest. Hij was een man van weinig woorden met een groot gevoel voor humor. Samen plezier beleven aan de muziek was belangrijker dan wat dan ook, dus hij speelde met iedereen, van jong tot oud, van net beginnende tot professioneel muzikant.

Er is een groot (volks)muzikant en een mooi persoon van ons heen gegaan. Ik weet zeker dat als er een hemel bestaat, Wilfrid daar zorgt voor veel muzikaal vermaak.

Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Wilfrid Moonen overleden           > In Memoriam Wilfrid Moonen Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative