Zwolle: Van waterballet tot workshops tot samenspel

Overal muziek op Open Trekzakfestival Zwolle

Hoewel de zon zich ook liet zien, waren de wolken nogal kwistig met hun ballast deze dag. Gelukkig bleef het onder de partytenten (tamelijk) droog. Daar was dan ook gezelligheid troef.
  • Hoewel de zon zich ook liet zien, waren de wolken nogal kwistig met hun ballast deze dag. Gelukkig bleef het onder de partytenten (tamelijk) droog. Daar was dan ook gezelligheid troef.
Foto: Eduard Bekker

Vijf mooie workshops tijdens het zevende Opentrekzakfestival in Doepark Nooterhof in Zwolle op 4 september. Ze werden grotendeels binnen gehouden. Gelukkig maar, want bij vlagen kwam de regen trefzeker het firmament uitzakken.

zondag 4 september 2016
door Eduard Bekker
Tussen de buien door was het mogelijk om ergens veraf van andere muziekbronnen samen te spelen.
  • Tussen de buien door was het mogelijk om ergens veraf van andere muziekbronnen samen te spelen.
Foto: Eduard Bekker

Er waren vijf workshops, maar ook was er voor nieuwsgierige al dan niet toevallige bezoekers de gelegenheid via een workshop met een geleend instrument kennis te maken met de trekharmonica. Wat het park is altijd vrij toegankelijk voor iedereen.

Remco Sietsema

Vooral met Remco Sietsema als gastdocent was organisator Jan Kamphuis bijzonder ingenomen. Die is landelijk bekend; onder meer vanwege zijn rol als vertellen met trekharmonica in de succesvolle musical Warhorse.

Vaste prik

Een evenement als dit is ook dé gelegenheid om inspiratie op te doen. Is het niet in een workshop, dan is het wel door het ontmoeten van de diverse bezoekers. Iedereen heeft zo zijn eigen genre en zo’n dag is een geschikte gelegenheid om elkaar muziek te beluisteren, of om te horen welk type instrument nou je favoriete keuze zou kunnen worden. Uiteraard kan dat ook bij de stands. Vaste prik is altijd Dinie Zweverink. Ze legt zich toe op de steyer, maar ook voor twee- en andere rijers kun je bij haar terecht om e.e.a. uit te proberen.
Binnen in de gang kon je terecht voor muziekinstrumenten bij Marten Deelstra, en de fraaie aquarellen van Tineke Lemmens.

Populaire genre

Wie je in Zwolle meestal ook zult aantreffen zijn John de Winter, als gitarist en zanger hier altijd in het charmante gezelschap van Dies Nicolai. Ze brengen bij diverse gelegenheden hun populaire muziek ten gehore. ‘Hun’ tent werd mede door de steeds wederkerende regen druk bezocht.

Van links naar rechts: Mark Söhngen, Wijtze Pieter Kikstra, Johan Carrijn, John de Winter met gitaar, Eduard Bekker met een tijdelijke Hohner, Dies Nicolai en Christa van der Linden.
  • Van links naar rechts: Mark Söhngen, Wijtze Pieter Kikstra, Johan Carrijn, John de Winter met gitaar, Eduard Bekker met een tijdelijke Hohner, Dies Nicolai en Christa van der Linden.


Nazit

Aan het eind van de dag stopt het weer even met de regen. Inmiddels hebben enkele muzikanten mekaar weer gevonden onder de partytent bij Dies en John. Johan Carrijn uit de Vlaamse Ardennen is nog lang niet door zijn repertoire heen en laat typisch Vlaamse kroegliederen horen.
Maar dan wordt het tijd om langzaam huiswaarts te gaan. Gastdocent Mark Söhngen – onafscheidelijk van zijn fraaie zwart trekzak van Noud Martinali, Fries harmonicavirtuoos Wijtze Pieter Kikstra, Christa van der Linden uit Breda, Dies Nicolai en John de Winter poseren nog even voor een foto, terwijl ze stug de Vlaamse Steltendans door blijven spelen.
En eh.. oh ja. Ik ben er nog gloeiend bij.

Al met al was het ondanks de regen een prachtig georganiseerde dag. Het is voor mij persoonlijk altijd een prettig wisseltonig familietreffen, waarbij toevallige bezoekers telkens weer onder de indruk blijken van de gezellige sfeer die de harmonica weet op te roepen.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek

Google Analytics Alternative
Een jamsessie aan het eind van de dag.