Trekzak- & Mondharmonicafestival

Veldhoven ging weer stevig van tong

Mondharmonicaspeelster Viola Barends – met haar voornaam zou je anders vermoeden – dirigeert de Musette ’t Oude Slot.
  • Mondharmonicaspeelster Viola Barends – met haar voornaam zou je anders vermoeden – dirigeert de Musette ’t Oude Slot.
Foto: Lia

Workshops, ontmoeten, open podium, samenspelen, kletsen, borrelen. Het belooft weer wat op 28 augustus in Veldhoven – één van de plaatsen in de top 3 van de landelijke bijeenkomsten in het kader van de wisseltonige tong.

zondag 28 augustus 2016
door Eduard Bekker

In Museum ‘t Oude Slot eind augustus altijd een gezellige en muzikale trekzak- en mondharmonicabijeenkomst plaats. Ook dit jaar heeft die meer dan honderd verschillende muzikanten getrokken.
De trekzak speelt altijd de hoofdrol, maar ook ondersteunende muziekinstrumenten waren welkom.

Artikel in het Eindhovens Dagblad van 29 augustus.
  • Artikel in het Eindhovens Dagblad van 29 augustus.


Verhalenvertellers

Nieuw ware de ‘Verhalen van VerVe’ waarin een of meerdere beroemde trekzakspelers tot leven komen. Lisette Oosterbosch schetste het leven van de bekende smid Cees Eekels die jaren lang furore heeft gemaakt met het bouwen van trekharmonica’s. Zijn lepelbassers zijn nog steeds een begrip.

Exposities

In een van de bijgebouwen kon je de aquarellen van Tineke Lemmens bewonderen. Zijn weet snel een optredende muzikant vol verve op het witte doek vast te leggen.

Bijzondere trekzakken

Ook kon je hier een keur aan bijzondere trekzakken bewonderen: Oost-Europese uit de verzameling van Jan Hoog Antink en Wijtze Pieter Kikstra had een aantal lepelbassers meegetroond.

Henk Kuik

Op sommige deelnemers kun je de klok gelijk zetten. Ze horen als het ware bij het meubilair. Dat geldt zeker voor Henk Kuik, die altijd aanwezig is en waar je een van zijn kwaliteitsharmonica’s (voorzichtig!) mag uitproberen.
Zijn bestelcitroën – ook bekend als transportmiddel voor de ‘fliques’ – was er dit keer niet. Daar moest aan worden gesleuteld.

Kortom

Met workshops, spontane optredens in alle soorten en maten en lekkere hapjes was het weer een dag geweest om niet te missen. Het mooie weer heeft daar beslist ook een rol bij gespeeld.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Trekzakfestival Veldhoven Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Opmerkelijke harmonica’s waren in een van de gebouwtjes te bekijken.