De vier van Medemblik

Meer over de musici van deze avond.

Met de klok mee: Marinette Bonnert uit Wallonië, Bruno Le Tron uit Bretagne en Wijtze Pieter Kikstra en Irina Sarolea, die samen het duo ‘Windroos’ vormen.
  • Met de klok mee: Marinette Bonnert uit Wallonië, Bruno Le Tron uit Bretagne en Wijtze Pieter Kikstra en Irina Sarolea, die samen het duo ‘Windroos’ vormen.


De vier trekharmonicaspelers waren voor deze avond een goed passende combinatie.

26 februari 2016

Bruno Le Tron, uit Frankrijk

Bruno is een autodidact die op tiener leeftijd de traditionele muziek op o.a. bals folk ontdekte.
Toen hij 17 was, besloot hij dat de trekharmonica zijn instrument zou worden. Zijn repertoire strekt van Bretagne tot de Auvergne.
Hij begon als een professional in de vroege jaren '80 bij La Compagnie du beau temps. In 1990 produceert hij ‘Valhermeil’, met zijn eigen composities en arrangementen.
Vanaf die tijd is hij professioneel speler en componist, en betrokken bij verschillende projecten: o.a. ‘Vertigo’ met Eric Montbel, brengt een Frans tintje in Samurai, een trekharmonicakwintet uit heel Europa, dat de internationale ‘grand prix du disque Charles Cros’ in 2011 wint.
Bruno speelt nu in ‘Tref’, ‘Maubuissons’ (sinds 1989), in duo met François Heim en is een gekwalificeerd docent in de traditionele muziek die workshops trekharmonica geeft door heel Europa.

Marinette Bonnert, uit België

Marinette, oorspronkelijk uit Malmedy in de Belgische Ardennen, begint op 12 jarige leeftijd met trekharmonica spelen bij Louis Spagna en ontdekt bij hem het belang van een goede relatie tussen de dansers en muzikanten. Hieruit volgen accordeon- en danscursussen zo ongeveer door heel Europa en speelt ze in verschillende muziekgroepen voor dansers.
Ze ontwikkelde een stijl van spelen die in de eerste plaats gericht is op de integratie van het dansritme met een grote melodische gevoeligheid. Met violist Raymond Honnay brengt ze de CD ‘Matoufèt’ uit, en richt daarnaast ‘Moirai’ op, een energierijk vrouwelijk folk trio.
Na een verblijf van 5 jaar in Oostenrijk, is ze terug met een geweldige ervaring op het gebied van dansmuziek, vormgegeven door de samenwerkingen met het ‘Folk centrum van Wenen’ en de ‘Universität für Darstellende Kunst’ in Wenen’.
Terug in België vervolgt ze haar Europese muzikale projecten voor het delen van en onderzoek naar Waalse muziek en dans met de muzikale samenstellingen in de groepen ‘21 Boutons’, ‘Bon Matin’, ‘Havelange’ en ‘Calamalys’.

Windroos, een duo uit Nederland

Wijtze Pieter Kikstra, afkomstig uit Friesland, en Irina Sarolea, geboren en getogen in Leidschendam, groeiden beiden op in een muzikaal gezin. Van jongs af aan leerden zij op verschillende instrumenten spelen. Volksmuziek in het algemeen en de Nederlandse volksmuziek in het bijzonder hadden een bijzondere plaats. Begin jaren tachtig namen ze allebei de trekharmonica ter hand en leerden ze zichzelf de basisbeginselen van het instrument.
Inmiddels hebben deze muzikanten jarenlange ervaring; o.a. het spelen voor dansers en van concerten, zowel in Nederland als in het buitenland.
Al sinds 1992 houdt Irina zich bezig met het lesgeven op trekharmonica. Zo gaf zij van 1992 t/m 2004 les op de stage traditionele volksmuziek in Vlaanderen. Bij het lesgeven gaat ze er altijd vanuit dat spelers van ieder niveau in staat zijn écht muziek te maken van wat ze spelen.
Tijdens concerten van Windroos hoort u o.a. twee trekharmonica’s, maar combinaties met contrabas, piano, nyckelharpa, tamboerijn en blokfluit kunnen zorgen voor steeds weer een andere klankkleur. Verder worden er bekende en minder bekende liedjes gezongen.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Trekzakavond Medemblik           > De musici Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative