De presentatie van Helma en haar groep.
  • De presentatie van Helma en haar groep.


Regen pas op het eind spelbreker

Trekzakfestival Veldhoven: van lepelbas tot bluesharp

Het trekzakfestival van Veldhoven vindt altijd plaats in een historisch verantwoorde omgeving: Museum ’t Oude Slot.
  • Het trekzakfestival van Veldhoven vindt altijd plaats in een historisch verantwoorde omgeving: Museum ’t Oude Slot.


In Museum ‘t Oude Slot heeft op zondag 23 augustus weer het gezellige en muzikale Trekzakfestival Veldhoven plaatsgevonden
Het festival heeft meer dan 100 verschillende muzikanten getrokken. De muziek die overal was te horen varieerde van traditioneel Vlaamse op authentiek lepelsbasser, tot typische Alpendeunen op de steier tot levensliederen tot klassieke stukken op de mondharmonica.

zondag 23 augustus 2015

Overal kon je weer terecht voor een hapje en een drankje.

Op Open Podium trad een tweepersoons afvaardiging op van van Maruzella: Kempische volksmuziek met lepelbasser en begeleiding. Het was heel bijzonder dit opmerkelijke instrument bespeeld te zien worden door iemand voor wie dit nog zijn standaardharmonica is.
Ook trad naar aanleiding van de ochtendworkshop een groep mondharmonicaspelers op.

Age de Boer demonstreert zijn trekzak aan enkele kinderen. Op de achtergrond de Kaukasische trekzakken van Jan Hoog-Antink, die ook in actie is op een van zijn instrumenten.
  • Age de Boer demonstreert zijn trekzak aan enkele kinderen. Op de achtergrond de Kaukasische trekzakken van Jan Hoog-Antink, die ook in actie is op een van zijn instrumenten.


Kaukasus

En verder een tentoonstelling van bijzondere trekzakken uit het zuiden van Rusland, de Kaukasus uit de verzameling van Jan Hoog Antink, waar deze Almeerder graag de nodige toelichting en desgewenst een demonstratie op gaf.

Lepelbassers

Daarnaast had Maruzelaa een aantal bijzondere trekzakken te zien uit hun Belgische verzameling meegetroond zoals een vijftal lepelbassers van bijzondere bouwers. Gust Molenberghs, van Roten, Scheerlinck, Callewaert.....

We komen ze regelmatig tegen: de diatoniquarellen van Tineke Lemmens.
  • We komen ze regelmatig tegen: de diatoniquarellen van Tineke Lemmens.


Aquarellen

Tineke Lemmens is in de harmonicawereld inmiddels ook een begrip. Ze toonde hier haar prachtige aquarellen met als thema trekzakmuziek.
Tineke is opgeleid als grafisch vormgever en werkt tegenwoordig als tekenaar en illustrator. Het liefst tekent ze muzikanten in actie en daarin is ze ook helemaal op haar best!

Mark Söhngen kijkt of hij spelers op oude foto’s nog herkent.
  • Mark Söhngen kijkt of hij spelers op oude foto’s nog herkent.


Fotoexpositie

In het museum was ook nog een mooie fototentoonstelling van roemruchte bespelers en bouwers van de harmonica te zien, zoals Sjeng d'n kolenboer....

Een verslagje in het Eindhovens Dagblad van 24 augustus.

Enkele portretten

De Harmonicahoek

Mark Söhngen heeft weer een aardig aantal muzikanten vastgelegd.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2015         > Trekzakfestival Veldhoven Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)