Luisterconcert in Nieuwegein

Lirio droomt...

Hoes van de cd ‘Hanterdroom’. V.l.nr. Wouter Kuyper, Gerdien Smit en Sander van der Schaaf.
  • Hoes van de cd ‘Hanterdroom’. V.l.nr. Wouter Kuyper, Gerdien Smit en Sander van der Schaaf.


Het begon allemaal lang geleden. Gerdien (viool), Wouter (trekzak) en Sander (gitaar) besloten samen Franse traditionele dansmuziek te gaan maken. Nu, ruim 12 jaar later is er in Nederland een levendige balfolkscene en presenteert Lirio haar tweede cd: Hanterdroom. DIt met een cd-presentatie en luisterconcert op donderdag 4 juli 2013 om 20:00 in Theater de Kom in Nieuwegein.

donderdag 4 juli 2013
door Sander van der Schaaf

De groep heeft zich in die jaren sterk ontwikkeld. Waar eerst de focus lag op het her-arrangeren van sessiekrakers heeft de groep nu een groot eigen repertoire met een subtiel karakter. Trekzakspeler Wouter Kuyper schreef de meeste melodieën, soms daartoe geïnspireerd door composities van Frederic Paris en Bruno Letron.
Wouter Kuyper: Wat ik probeer te doen in mijn composities is een balans te vinden tussen dansbaarheid, de eenvoud van volksmuziek en de aantrekkingskracht van moderne wereldmuziek. Het dansritme is altijd de basis van een melodie, die laat ik terugkomen in de vorm van de muziek. Samen met Sander geef ik die dan een modern ‘jasje’, een harmonische en ritmische context waarin de melodie verschillende sferen kan krijgen.

De CD is opgenomen bij Sander thuis. Wouter: We hebben zoveel mogelijk live, met zijn drieën tegelijk ingespeeld. Dat klinkt levendiger. Maar we hebben soms nog wat verrassinkjes toegevoegd. Sommige trekzakspelers zullen verbaast zijn over wat ze horen, maar dat zijn dan ‘overdubs’, extra partijen die we over de originele muziek hebben opgenomen. Dat is wel een heel andere manier van spelen, maar erg leuk om te doen. De muziek wordt er rijker van.

Spannend

Hanterdroom heeft een spannende opbouw. De nummers gaan van een sferisch subtiele hanterdro (het titelnummer Hanterdroom) naar een stevige Driekwartsbourrée om weer langzaam af te dalen naar een romantische mazurka  (Mazurka voor een mus). De spannende versieringen van trekzakkist Kuyper houden de aandacht vast en zijn solo’s zijn gevoelig, soms zelfs theatraal (de spannende Ns-wals) en knap gevonden. Violist Gerdien Smit voorziet alle arrangementen van een romig sausje en kleurt mooi met het trekzakspel. Gitarist Sander van der Schaaf legt een stuwende basis onder de melodieën en geeft regelmatig jazzy accenten.

Een heerlijke luister-cd om bij weg te dromen, om op te dansen én… om mee te spelen. Bijzonder is namelijk dat alle melodieën in het bijgevoegde cd-boekje zijn afgedrukt. Zo kun je (al dan niet in combinatie met Wouters Deunenboek) de muziek meespelen. Wouter: “het leukste aan volksmuziek is dat iedereen mee kan spelen, dat de muziek lééft. Dat levende karakter vinden wij heel belangrijk en daarom geven we de melodieën op blad mee. Stiekem dromen wij ervan om onze muziek later in een heel ander arrangement terug horen. Op festivals, tijdens sessies, tijdens bals… Want daar hoort deze muziek thuis”.

En in de cd-speler natuurlijk… Want daar is dit album heel goed op haar plek!


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2013         > Lirio droomt ... Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië