Een beeld uit een gezamenlijk optreden van de twee te fuseren gezelschappen op 16 maart in De Horst bij Groesbeek. Voor velen zal het een van de laatste keer zijn, dat ze in dit gezelschap mee kunnen draaien.
  • Een beeld uit een gezamenlijk optreden van de twee te fuseren gezelschappen op 16 maart in De Horst bij Groesbeek. Voor velen zal het een van de laatste keer zijn, dat ze in dit gezelschap mee kunnen draaien.


Crisis dwingt tot harde sanering

Fusie Zwolse Trekzakclub en Waorum Nie

De crisis begint nu ook haar sporen na te laten in de wisseltonige balgenwereldje. De Zwolse Trekzakclub en harmonicagezelschap ‘woarum nie’ hebben de handschoen opgenomen en zijn een fusie aangegaan. Een harde sanering blijkt noodzakelijk. Volgens de nieuw aangestelde manager valt er niet aan te ontkomen dat meerdere spelers gedwongen het gefuseerde gezelschap moeten verlaten.

maandag 1 april 2013
door Eduard Bekker

Voordeel van de samenvoeging is dat er twee keer zoveel contributie binnenkomt, zodat er een manager kon worden aangenomen. Dirk Schelp heeft al eerder een frisse wind doen waaien door het Zuiderzeemuseum. Die oude huisjes daar, wat zegt dat de jongeren generatie überhaupt nog? Het is jammer dat ik mijn taak niet hebben kunnen volbrengen door die te slopen en te vervangen door kunstwerken, die de geschiedenisbeleving eigentijds hadden kunnen verbeelden. Aldus Schelp.

Oubollig

Maar hier zie ik een nieuwe uitdaging. Te beginnen met de nieuwe naam. Aanvankelijk is gedacht aan ‘Tuurlijk Wel’, maar die straalt te weinig dynamiek uit. Het wordt waarschijnlijk ‘Diatoniq’, wat ook vlotter in het gehoor ligt. Willen wij marktconform gaan werken en moet de naam internationaal uitspreekbaar zijn.
Verder heeft de trekharmonica een oubollige uitstraling - zeker als je kijkt naar de leeftijd van de spelers. Het vereist een wat inclusiever denken, maar die verjonging is alleen te bereiken met echt jong bloed: keybordspelers en gitaristen. Kijk, zo’n Peter Pot kan best een beetje een modernistisch geluid laten horen op een harmonica, maar het meeste dat op deze instrumenten wordt gespeeld is van minstens 50 jaar terug of erger. Met zulke rudimenten kun je niet meer aankomen, wil je nog als gezelschap in je kracht komen te staan. Maar niet alle harmonica’s hoeven weg. Een beetje raar instrument kan geen kwaad voor een nieuwe branding: jongeren die wat meer out-of-the-squeezebox kunnen spelen zijn zelfs van harte welkom.

Aanrommelen

Het argument, dat het allemaal niet zo professioneel hoeft – als de spelers er veel plezier aan beleven – is in de ogen van Schelp een drogreden: Kijk, als je een goede muzikant bent met een conservatoriumopleiding, weet je dat muziek een serieuze zaak is. Juist dit aanrommelen, dit amateurisme is de dead-in-the-pot.

Concurrentie

Een nadeel van de gedwongen afvloeiing is het verminderen van de subsidie. Een ‘major point’, vindt Schelp. Warum Nie heeft zo’n 80, de Zwolse Trekzakclub rond de 50. Daarmee overrulen we de Sneeker Trekharmonicaclub die niet verder komt dan 90 leden. Wij mogen hier niet onder komen. Mijn salaris en jaarlijkse bonus is gebaseerd op een aantal van ten minste honderd leden. Daarom zal de sanering niet met de botte bijl plaats vinden.

De vertrekkende salesmanagaers Cocky van de Burgt (Woarum Nie) en Jan Kamphuis (Zwolse Trekzakclub), die pas op de plaats moeten maken, zullen op de avond van Tweede Paasdag om 19.00 uur met Schelp een gezamenlijke persconferentie geven en meer toelichten over de noodzaak van een gedwongen afvloeiing.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2013         > Fusie ZTC - WN Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)