Diatonische rondreis in Italië

De ‘gouden’ driehoek voor balgminnaars in Italië: Recanati, Loreto en Castelfidardo.
  • De ‘gouden’ driehoek voor balgminnaars in Italië: Recanati, Loreto en Castelfidardo.


Trekharmonicaverkoper Berend Kok uit het Groningse De Wilp bezocht in 2006 Italië. In Hij legde zijn belevenissen met de camera vast.

2006
door Eduard Bekker

Met de mogelijkheden die YouTube biedt, is het nu mogelijk om delen van deze dvd online te bekijken.

We zien zijn bezoek aan Binci (tongen, bij Castelfidardo), Serenellini (in Loreto) en Castagnari (in Recanati). Het is opmerkelijk dat alle bekende namen zich in deze streek bevinden, bijna op loopafstand van elkaar. En wat ook opvalt, dat ondanks het vele dat is gemechaniseeerd, er toch nog veel handwerk aan te pas komt.

Berend Kok heeft ook nog een opname van het bezoek aan het bedrijf dat de bekende Antonelli-tongen produceert. Die hebben jullie nog van ons tegoed!
 

Serenellini

Tijdens deze opname (rond 2006) was Serenellini nog gevestigd op één plek. Maar Baas Serenellini is inmiddels 72 en geen werkgever meer. Het werk wordt nu door de werknemers als zzp-ers op drie verschillende plekken verricht.

De kwaliteit is er zeker niet op achteruit gegaan. Integendeel: Berend Kok is dan ook een van de trouwste afnemers (tot wel 60%). In zijn zaak in De Wilp zijn dan ook tientallen verschillende types aan te treffen.

Binci

Berend Kok vertelde dat de mensen werkten in een uitgebouwde kippenschuur. Behalve tongen stansten ze ook klokkenwijzers, omdat de inkomsten van de tongen alleen niet voldoende waren.

Onlangs is een leerling van mij er nog langs geweest: er was niets meer van het bedrijf terug te vinden, behalve een lege plek in het gras...

Castagnari

De firma is gevestigd twee grote oude herenhuizen en een complex van huizen en schuurtjes.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2011         > Fabrieken Italië Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)