De trekharmonica bij de reizigers

Uitsnede uit een van de schilderijen van Cornelis de Bruin.
  • Uitsnede uit een van de schilderijen van Cornelis de Bruin.


Een van onze bezoekers kwam toevallig op een site met oude schilderijen uit de jaren ’20 en ’30 met harmonica spelende woonwagenbewoners. De harmonica schijnt een typisch woonwagenbewoner instrument te zijn. Je ziet zelden schilderijen met harmonicaspelers erop afgebeeld, maar op het werk van Cornelis de Bruin dus wel.

maandag 25 april 2011
door Eduard Bekker

Cornelis de Bruin (1870-1940) schilderde veel landschappen op de Veluwe en in het Gooi, maar ook veel zeegezichten, schelpenvissers, zigeuners, zwervers, havengezichten en stadsgezichten Op de Haagse School geïnspireerde schilderijen tref je regelmatige een harmonicabespelende woonwagenbewoner aan. De harmonica scheen (schijnt?) dus een typisch ‘woonwagenbewonersinstrument’ te zijn.

In de Alpenlanden waren de zgn. ‘Jenische’ (de zg. ‘Witte Zigeuners’) ook vaak harmonicaspelers, zoals uit deze foto blijkt.
  • In de Alpenlanden waren de zgn. ‘Jenische’ (de zg. ‘Witte Zigeuners’) ook vaak harmonicaspelers, zoals uit deze foto blijkt.


Zwitserland

Vooral in Zwitserland vind je zigeuners die net een slagje lichter getint zijn dan de Sinti en Roma, de zogeheten ‘Jenische’. Hun muziek maakt deel uit van de Zwitserse volksmuziek. Ook zij staan vaak afgebeeld met een trekzak.

Over de rol van de harmonica bij de reizigers valt vast wel meer te vertellen. We houden ons aanbevolen voor bijdragen!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2011         > Corn. de Bruin Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)