De HarmonicahoekGilbert van Hoeke
van Dijke - Rotterdam' WIDTH='154' HEIGHT='112' BORDER='0'>
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2011     Hier staat niets. Corn. de Bruin
Toon_Sileon.gif zweverink.gif casa_nuova.gif Berend_Kok.gif
Teller

De trekharmonica bij de reizigers

Uitsnede uit een van de schilderijen van Cornelis de Bruin.

Een van onze bezoekers kwam toevallig op een site met oude schilderijen uit de jaren ’20 en ’30 met harmonica spelende woonwagenbewoners. De harmonica schijnt een typisch woonwagenbewoner instrument te zijn. Je ziet zelden schilderijen met harmonicaspelers erop afgebeeld, maar op het werk van Cornelis de Bruin dus wel.

maandag 25 april 2011
door Eduard Bekker

Cornelis de Bruin (1870-1940) schilderde veel landschappen op de Veluwe en in het Gooi, maar ook veel zeegezichten, schelpenvissers, zigeuners, zwervers, havengezichten en stadsgezichten Op de Haagse School geïnspireerde schilderijen tref je regelmatige een harmonicabespelende woonwagenbewoner aan. De harmonica scheen (schijnt?) dus een typisch ‘woonwagenbewonersinstrument’ te zijn.

Trekharmonica In de Alpenlanden waren de zgn. ‘Jenische’ (de zg. ‘Witte Zigeuners’) ook vaak harmonicaspelers, zoals uit deze foto blijkt.
[Klik op de afbeelding voor groter]

Zwitserland

Vooral in Zwitserland vind je zigeuners die net een slagje lichter getint zijn dan de Sinti en Roma, de zogeheten ‘Jenische’. Hun muziek maakt deel uit van de Zwitserse volksmuziek. Ook zij staan vaak afgebeeld met een trekzak.

Over de rol van de harmonica bij de reizigers valt vast wel meer te vertellen. We houden ons aanbevolen voor bijdragen!|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder