De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2009     Hier staat niets. Extra steunbandje
zweverink.gif Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif casa_nuova.gif
Teller
Een extra bandje, om te voorkomen dat de hand teveel naar boven afglijdt.

Het Leidse (binnen-)bandje

Trekharmonica

Iedere harmonicaspeler heeft zijn manier om zijn instrument naar zijn optimale welbevinden vast te houden. Twee schouderbanden, banden met extra rugversterking, één band over de rechterschouder, of juist gekruist over de linkerschouder, of helemaal geen draagriem, maar een duimleertje. Twee leerlingen van mij – dames uit Leiden - hebben echter iets uitgedacht bij de band aan de baskant, om te voorkomen dat hun linkerhand naar boven glijdt; of beter gezegd, dat de harmonica aan de linkerkant naar beneden glijdt.

zaterdag 12 december 2009
door Eduard Bekker

Doorgaans wordt de spanband aan de baskant daartoe strakker gemaakt, maar het nadeel is dat je daardoor je hand minder vrij kunt bewegen.

Trekharmonica

Dit damesduo uit de wolstad heeft dat iets anders opgevonden: een instelbare ‘binnenband’, die de hand op de goede hoogte houdt, gemaakt van een oude draagband, zoals je die bij bijvoorbeeld bij schoudertassen aantreft. Eenvoudig vast te zetten met dezelfde schroefjes waarmee de spanband aan de onderkant van de kast zit bevestigd.

Het is weer één van de vele variaties die me telkens weer verrast. Zou er een ander instrument bestaan met zoveel hanteermogelijkheden?

Overigens - zie foto - hebben mijn leerlingen ook aan de discant voor meer houvast gezorgd wat de knoppen betreft door twee heuse piercings op de C (buitenrij) en F (binnenrij).