Zonrijk en gezellig trekzakfestijn in Veldhoven

Back from Colombia: ook ‘retournado’ Frans van der Aa was er weer bij.
  • Back from Colombia: ook ‘retournado’ Frans van der Aa was er weer bij.


Een groot aantal harmonicaspelers en meer dan 400 bezoekers kwamen op zondag 30 augustus door de poort van museum ‘’t Oude Slot’ om voor de tweede keer de ‘Ontmoetingsdag Diatonische Harmonica’ te bezoeken. Het werd een inspirerende dag in een schitterende locatie.

zondag 30 augustus 2009
door Ad Dams, Peter van der Palen en Lia
        (die ook de foto’s hebben gemaakt)

De zon scheen de hele dag , er hing een goede sfeer met leuke en muzikale mensen en een uitstekende catering met lage prijzen. Tel dit op bij de prachtige groep vrijwilligers van ‘t Oude Slot’ en je hebt een welluidende combinatie van alles wat een organisator zich kan wensen.

Workshop Wim Dictus: van het Vondelpark tot picotage ..

Om 10 uur begon de dag met een workshop van Wim Dictus.
Wim had van te voren de bladmuziek met midi en MP3 rondgestuurd. Hij was blij verrast te horen, dat de melodie bij de meesten al grotendeels in de steigers stond.
Dat is hartstikke handig, want dan hoeft er weinig tijd besteedt te worden aan het instuderen van de melodie en is er meer tijd om de melodie zelf te behandelen. Wat is mooi, hoe kan het klinken, waar kan het anders, welke mogelijkheden heb je.
Vervolgens trok Wim nog een koffertje open met techniekjes waar iedereen thuis nog verder mee aan de slag kan. Trillers, voorslagjes, picotage, octaafgrepen, arpeggio, akkoordenbegeleiding om er maar eens enkele te noemen.

‘Een synthesizer op luchtaandrijving’

Muziekjournalist Peter Borgers was speciaal naar ’t Oude Slot gekomen om Wim Dictus, het bekende muzikale schaap met vijf poten een interview af te nemen. Wim neemt de kans te baat om tijdens dit interview goed uit te pakken over de harmonica.
“De trekharmonica heeft dan ook een hoop te bieden. Hij staat altijd gestemd, je hoeft niet bang te zijn dat je snaren breekt en je kan er hele orkestpartijen mee spelen. Het is echt een synthesizer op luchtaandrijving. En bovenal heeft de trekzak een enorm volume, hij blaast alle akoestische melodie-instrumenten weg.”
 

 


Luister hier naar ‘Dans le Vondelpark’


Open podium, vrij spelen, markt, hapjes, Veldhovens bier ..

Vanaf 13.00 uur ging de poort open voor het publiek en dat stroomde meteen massaal naar binnen. De harmonica leeft blijkbaar volop in Brabant. Mensen met harmonica mochten uiteraard gratis naar binnen.

Frans van der Aa, net teruggekeerd uit Colombia was de eerste muzikant die het open podium betrad. Daarmee voerde hij een indrukwekkende reeks optredens aan met als hoogtepunt Dwayne Verheyden met zijn TexMexplosian uit Montfort, Limburg. Het enthousiasme en de muzikaliteit waarmee deze groep jonge hemelbestormers het publiek bespeelde was indrukwekkend. Toen Dwayne op respectvolle wijze Onno, een bewoner van de Severinusstichting, op zijn harmonica mee liet spelen was de sympathie voor deze groep compleet.

Diversiteit

Vanaf dat moment werd het podium gevuld met een welluidende diversiteit aan bespelers waarbij René Krol en Marianne Wynen uit Arendonk, België, genoemd moeten worden. Ze brachten zelfgeschreven nummers ten gehore uitgevoerd met harmonica en nyckelharpa, een prachtige sfeervolle combinatie.
René Krol was tevens standhouder met door hem zelf uitgegeven boeken met uiteenlopend repertoire. In die hoedanigheid was hij de buurman van Henk Kuik uit Malden en Wolfram Betz uit Eindhoven die een grote collectie harmonica’s te koop aanboden.

We willen op de ‘Ontmoetingsdag Diatonische Harmonica’ een zo groot mogelijke diversiteit aan harmonica’s en repertoire laten zien en horen en die opzet lijkt geslaagd.

Op naar de derde ontmoetingsdag, de laatste zondag van augustus 2010!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsrchief       > Nieuws uit 2009         > Veldhoven Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)