Oberstadt vergeet de trekzakken niet!

Den Haag nu balgwinkelstad van Zuid-Holland

Ook mensen die willen leren spelen op een diatonisch instrument, zoals een tweerijer harmonica, drierijer of concertina, kunnen bij Oberstadt in Den Haag terecht.
  • Ook mensen die willen leren spelen op een diatonisch instrument, zoals een tweerijer harmonica, drierijer of concertina, kunnen bij Oberstadt in Den Haag terecht.


Was Den Haag ooit rijk aan diverse muziekwinkels en -winkeltjes, de afgelopen decennia is daar lelijk de klad in gekomen. Gelukkig is het tij al een tijdje aan het keren.

zaterdag 20 december 2008
door Eduard Bekker

Wat de balginstrumenten betreft was Den Haag lange tijd een witte vlek, terwijl er ooit een uitgebreide keuze aan muziekwinkels was, waar altijd wel een een accordeon of trekharmonica kon worden gehuurd.

Voor de hele provincie

Maar daar is nu in één klap verandering in gekomen, nu Muziekhandel Oberstadt zich heeft gevestigd op Weimarstraat 17.
Dochter en buurtbewoonster Iris is al jaren een toegewijd accordeondocente. Vader Peter nam voor haar leerlingen regelmatig de reparatiekit ter hand, maar de huiselijke locatie bood geen ruimte voor meer. Die is er nu wel. Daarmee zijn zij praktisch de enige accordeonspecialist in de wijde omtrek, mogelijk zelfs voor de hele provicie.

Leegstand

De Haagse Weimarstraat heeft jaren in het slop gezeten. Alhoewel het middendeel altijd wel is blijven floreren, rukten leegstand en verwaarlozing aan de kant van de Suezkade en de Valkenboslaan op. Ex-buurtbewoner en tv-presentator Cees Grimbergen, buurtactivist Arie Schagen en de voorzitter van de winkeliersvereniging Cees-Jan Kempenaar probeerden de afgelopen jaren deze tendens te stoppen - met wisselend succes.

Creatief en Artistiek

De gemeente kon het verval uiteindelijk niet meer met lede ogen aanzien en besloot in te grijpen. Zij kwam met een plan voor clustering: het concentreren van winkels met een specifiek segment in bepaalde delen van de straat. Het stuk tussen Suezkade en Regentesseplein, dat versneld in het slop was geraakt na het sluiten van Zwembad De Regentes, daar wil de gemeente nu vooral kunst, theater en andere vormen van creatieve nering stimuleren.
En dus is Muziekhandel Oberstadt in dit stukje Weimarstraat prima op zijn plaats.

Peter en dochter Iris Oberstadt in hun nieuwe winkel aan de Weimarstraat. De winkel verrijkt het  element ‘creatief en artistiek’, dat de gemeente dit deel van het winkelgebied heeft toebedacht.
  • Peter en dochter Iris Oberstadt in hun nieuwe winkel aan de Weimarstraat. De winkel verrijkt het element ‘creatief en artistiek’, dat de gemeente dit deel van het winkelgebied heeft toebedacht.


Huiskamer

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de oude winkelruimte een gastvrije en warme uitstraling te geven. Achterin de winkel is een huiskamersfeertje gecreëerd. Voor de klanten, die zich even rustig willen oriënteren onder het genot van een kopje koffie en een chocolaatje.

‘Doorslaande tongen’

Er zijn in de winkel ook gitaren en ritme-instrumenten (tamboerijnen en ‘samba-ballen’) te koop. Maar waar het in de winkel vooral om gaat zijn de instrumenten met ‘doorslaande tongen’: de trek-en mondharmonica’s en bovenal natuurlijk het forsere werk: de accordeon. Tevens zijn in de winkel oefenboeken verkrijgbaar voor deze instrumenten.

Diatonische instrumenten

Iris Oberstadt speelt geen diatonische instrumenten. Toch voorziet zij ook voor deze groep - en dan vooral voor de beginners - in een behoefte. Van het Chinese merk Serenelli verkoopt zij de twee- en drierijer. Het merk staat bij sommige balginstrumentenverkopers niet positief aangeschreven. Maar we hebben de proef op de som genomen voor 199 euro heb je een aardig ogened instrument dat redelijk prettig speelt en een acceptabel geluid voortbrengt.

Goudbrand

Overigens is ook de Hohner vertegenwoordigd bij de diatonische instrumenten die Muziekhandel Oberstadt verkoopt: zowel een vertegenwoordiger van de nieuwe serie drierijers - de Hohner Compadre – als de vertrouwde Hohner Goudb(r)and is in de winkel verkrijgbaar.

Kortom: er zit weer muziek in de Weimarstraat! Ook voor de diatonici! We wensen Muziekhandel Oberstadt dan ook veel toeloop en verkoop toe in 2009!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief 2008 - Impressies Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)