De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2008     Hier staat niets. Archief 2008 - Impressies
Berend_Kok.gif casa_nuova.gif Toon_Sileon.gif zweverink.gif
Teller
Het gebalgde woord vanaf de kansel. Van links naar rechts Hans van Bree op de trommel Serge Boekhoorn en Marry van Zanten op de fluiten en Marijke Koeman doet de balg.

Dansmuziek in de kerk

Op zaterdagavond 1 november speelde de groep ‘Matres & P.’ in de dorpskerk in Wilp. De kerk was goed gevuld. Dat was goed voor de inkomsten: die waren bestemd voor de inbouw van een orgel in de kerk, maar ook voor de akoestiek: de muziek klonk prachtig.

zaterdag 1 november 2008
door Pierre Broekhuysen

De groep, die doorgaans dansmuziek speelt voor bal folk ‘en andere vrolijke festijnen’, zoals hun visitekaartje vermeldt, had voor deze speciale avond voor een uniek experiment gezorgd. De bekende Deventer organist Ton Zwartkruis trad in het voetspoor van veel klassieke componisten en bewerkte twee melodieën uit de traditionele muziek tot prachtige orgelstukken.

Voetenwerk

Zo hoorden we de Bourrée en Ronde ‘A bord mon bel enfant’ op het kerkorgel, met een prachtig stukje ‘voetenwerk’ erin: de organist speelde een fragment uitsluitend op de pedalen! Ook vertolkte hij op het orgel een langzame wals. Beide stukken werden eerst door Matres & P. gespeeld. Een bijzonder geslaagde samenwerking!

Unicum

Het orgel werd ook nog bij twee andere stukken ingezet, twee klassieke Bretonse kerkliederen werden vertolkt door Zwartkruis op het kerkorgel en Serge Boekhoorn op bombarde, in Bretagne een normaal onderdeel van de katholieke mis, een unicum in Wilp.

Aangenaam verrast

Voor een groot deel van het publiek was het genre van de traditionele muziek onbekend. Men was aangenaam verrast door de afwisselende arrangementen en door de stijl van de muziek, die duidelijk als dansmuziek te herkennen was. Veel voetjes tikten de maat mee.

Bombarde

Bijzonder was ook het aantal instrumenten dat de leden van de groep bespeelt. Vooral de onbekende, zoals de bombarde, de biniou en de gaita galega baarden veel opzien. Over de instrumenten werd het een en ander verteld. Ook hoorden we iets meer over de herkomst van de traditionele melodieën en weet ik nu dat George Sand een liefhebster was van de bourrée.
Matres & P. hebben een mooie, afwisselende muziekavond verzorgd met heel verrassende elementen.|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder