Trekzakfestival Enkhuizen 2008

Theodora (links) is een smartlapzangeres die op de noordelijke diatonische festijnen zelden ontbreekt.
  • Theodora (links) is een smartlapzangeres die op de noordelijke diatonische festijnen zelden ontbreekt.


Sterke geruchten melden dat de nieuwe directie van het Enkhuizen Zuiderzeemuseum een aperte hekel heeft aan trekharmonica’s. Daarom is de jaarlijkse trekzakdag aldaar met ingang van dit jaar afgeschaft om plaats te maken voor bijvoorbeeld ‘Suske en Wiske dagen’. Leuke strip, hoor! Daar niet van, maar nep gaat dus voor puur, en dat vindt het voltallige team van De Harmonicahoek erg jammer.
Gelukkig is er een alternatief: de jaarlijkse trekzakdag in de eveneens rustorieke Enkhuizer Binnenstad, die in 2006 voor het eerst werd gehouden in het kader van het 650-jarig bestaan. Tejo Teunen stuurde ons een kort verslag.

zondag 10 augustus 2008
door Tejo Teunen

Zondag 10 augustus was het al weer de derde keer dat een werkgroep van enthousiaste strekzakfans in de binnenstad van Enkhuizen een festival organiseerde. Ze werden financieel gesteund door de plaatselijke middenstand en het evenementen bureau Edith Hartog. Met deze hulp en enorm veel energie wist de groep er weer een groots festival van te maken.

Winkelpuien zijn een populaire stek.
  • Winkelpuien zijn een populaire stek.


Motregentje

De dag begon weliswaar met een motregentje, maar na aanvangsttijd, rond twaalf uur, kreeg de zon de overhand en zo is het de hele middag gebleven.
Dat was ook wel te merken want, begon de dag met een paar afzeggingen, het aantal spelers groeide dit jaar haast tot zo’n 70 uit. En zoals de werkgroep al had gememoreerd: de spelers kwamen uit Oost Groningen, Brabant, Twente en Zuid-Holand. Ze overtroffen zefs het aantal z.g. ‘strekers’.

Elke deelnemer krijgt een blauw t-shirt. Het kleurt goed bij de reclame voor de schoenenreus, wiens vignet nu ineens wel wat weg heeft van een gestyleerde harmonica.
  • Elke deelnemer krijgt een blauw t-shirt. Het kleurt goed bij de reclame voor de schoenenreus, wiens vignet nu ineens wel wat weg heeft van een gestyleerde harmonica.


Bijzondere plekjes

De Enkhuizer binnenstad kan zoveel spelers niet makkelijk alleen hebben, maar het zit ook vol bijzondere plekjes, waar je je als muzikant even terug kon trekken, of in volle glorie met een groot publiek op een van de havenkaden kon spelen. Hier en daar was zelfs een speciaal bankje neergezet.

Collega Paul van Muijen (links) van Trekzakpagina.nl in actie.
  • Collega Paul van Muijen (links) van Trekzakpagina.nl in actie.


In de watten gelegd

En ook gezegd moet worden: door die eerder genoemde hulp werd je als speler ook in de watten gelegd. Op de basis, De Gitaarsalon in de Westerstraat, kreeg men bij aanmelding een lunchpakket en twee consumptiebonnen. Bovendien kon men de hele dag op dat adres een kom soep krijgen. En ook kon men tegen een kleine vergoeding ’s avonds een goede maaltijd krijgen. Waarna men niet alleen weer even met elkaar kon praten, maar ook een open podium even de mogelijk bood om elkaars kunsten aan te horen.

Muzikale feestdag

Kortom: het was voor spelers en toehoorders een muzikale feestdag. En nu zoveel trekzak-evenementen verdwijnen, zijn we blij dat men in Enkhuizen er weer een mooi festival van weet te maken.
De roep dat het in 2009 weer op de tweede zondag van augustus georganiseerd wordt, heb ik dan ook in de oren geknoopt.
 

De trekharmonica zet gemakkeljk aan tot een dansen. En dat gebeurt hier dan ook.
  • De trekharmonica zet gemakkeljk aan tot een dansen. En dat gebeurt hier dan ook.


Wisseltonig en wisselvallig

De Harmonicahoek

donderdag 24 augustus 2006
Prima idee van Willem van der Zel en Tejo Teunen of het vieren van 650 jaar Enkhuizen kracht bij te zetten met een trekharmonikadag. Tientallen muzikanten bevolkten op donderdag 24 augustus de Westerstraat en omgeving. ’s Trad in de bekende Drommedaris de Cajun Company uit Den Haag en omgeving op.

> Meer

Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief 2008 - Impressies Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië