De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2008     Hier staat niets. Vallenato-accordeon
Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif casa_nuova.gif zweverink.gif
Teller
VANDERAA BOUWT VALLENATO-ACORDEÓN

El Cóndor Pasa

MODEL CONDOR III - De harmonica in de kleuren van de Colombiaanse vlag, die Frans van der Aa speciaal voor de Vallenato-muziek heeft ontworpen

Frans van der Aa, de Nederlandse bouwer van trekharmonica’s, die anderhalf jaar geleden zijn woonplaats Heeze verruilde voor een leven in Colombia, is nog altijd actief. Zijn instrumenten – zoals de bekende ‘VanderAa COMPACT’ – bouwt hij in Bogotá vooral voor de Europese markt, o.a. Frankrijk, Ierland, Nederland. Met de voltooiing van zijn ‘CONDOR III’ lijkt zijn integratieprogramma te zijn afgerond.

donderdag 17 juli 2008

In Colombia wordt de volksmuziek breed gewaardeerd. Mensen van alle leeftijden zijn gegrepen door Salsa, Merengue, Cumbia, maar vooral de Vallenato. (Vallenato is ontstaan in Valledupar, de Caribische regio in het noorden van Colombia.) Deze muziek is verspreid door de boeren, (de Campo’s) die met hun vee van dorp tot dorp reisden. Aanvankelijk werd ze gespeeld op gaita fluit en gitaar, maar al snel kreeg de (diatonische) accordeon een leidende rol in de Vallenato-muziek. Altijd laat deze zich vergezellen door percussie-instrumenten als de caja vallenata (een kleine trommel) en guacharaca (een geribbelde houten staaf). En er wordt altijd wel bij gezongen.

Trekharmonica Traditionele Vallenato-instrumenten

Vette zweving

Colombianen bespelen nu de Hohner Corona 3-rijer, die zich kenmerkt door een groot volume en een vette zweving. Geïnspireerd door de muziek en de onvolprezen Corona, ontwikkelde Frans van der Aa zijn model ‘Cóndor III’. Het is een 3-rijer geworden met extra klankgaten om het forse geluid te krijgen, een behoorlijke bovenzweving, uitgevoerd in de kleuren van de Colombiaanse vlag.

Trekharmonica De Cóndor IV - de uitgebreidere versie

Twee registers

Door zijn gelijkenis met de Corona, is deze VanderAa uitermate geschikt om Vallenato-muziek op te spelen. Maar het is ook een echte VanderAa hij speelt zeer soepel, de knoppen lopen door vilt en hij is voorzien van twee registers om ook ‘strak’ te kunnen spelen. De vormgeving is mooi: In de kleuren van de Colombiaanse vlag; geel aan de discant, het blauw bevindt zich in de balg, het rood aan de baskant. De condor op de grill, komt ook drie keer terug in de klankgaten aan de baskant. Aan de achterzijde van de baskant zijn drie extra gaten uitgefreesd voor extra volume.
Of de Cóndor III een succes wordt, valt volgens Frans nog te bezien. De Hohner Corona zal voor de Colombianen altijd wel nummer één blijven. Frans: “Ach, het is meer uit enthousiasme voor de Vallenato-muziek dat ik aan de Cóndor begonnen ben. Maar voor de hedendaagse Vallenato klinkt mijn Cóndor wel veel mooier dan welke Hohner ook.”

Met dank aan Marion van Kouwen

Binnenkort is deze harmonica te bestellen via de website van Frans van der Aa (zie de link hier beneden).|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder