De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2008     Hier staat niets. Archief 2008 - Aankondigingen
casa_nuova.gif Berend_Kok.gif Toon_Sileon.gif zweverink.gif
Teller
Foto: Persbureau Ameland
Whiskey River uit Engeland spelen op Zydeco at Sea 2007 in The Sunset op Ameland.
INTERNATIONAAL ZYDECO EN CAJUN FESTIVAL AMELAND

Zydeco at Sea

Trekharmonica

HOLLUM - Er spelen meer festivals op een strand, hier of elders. Maar Zydeco at Sea op Ameland heeft bij het strand, de zee en de zon een warm plekje. Elk jaar weer tovert de zon zijn mooiste ondergang tevoorschijn. De festivalbezoekers vergapen zich aan de gloed, turen even over het strand en lopen op blote voeten naar de waterkant. Ze worden er stil van. De zonsondergang is een van de magische momenten van het Zydeco at Sea festival. Het is het enige stille moment.

4 en 5 juli 2008
door Jeanet de Jong

Het enorme enthousiasme dat uit de zydeco en cajun muziek klinkt is aanstekelijk. Alle bands die deze muziek spelen zijn met het zydeco virus besmet. Sinds de Amelander Zydeco Beach Party in 2003 het festival voor de eerste keer organiseerde, is Zydeco at Sea niet meer weg te denken uit de Noord Nederlandse evenementen kalender. Het lustrumfestival van vorig jaar galmt nog na. Het zesde festival: de ondergaande zon kijkt er al weken naar uit. Hij glimlacht bij de herinnering aan het lustrum festival en de festivals daarvoor. De zon zal er weer bij zijn, voor of achter de wolken. Het is een van de elementen die Zydeco at Sea zo bijzonder maakt.

Programma

Het programma van het zesde Zydeco at Sea festival belooft twee mooie avonden en nachten. Zydeco Beach Party hoeft er niet ver voor te reizen. De mannen uit Hollum, Ballum Nes en Buren zijn het hart van het festival. De andere vijf hoogtepunten bestaan uit De Zydepunks uit Louisiana, Bayou Alligators uit Duitsland, Zydeco Annie uit Duitsland, Red Kidney Beans en Zydeco Fever. Duo Cleanhead and Barefoot trapt af en speelt tijdens changementen.

Cajun en Zydeco

Cajun muziek komt van Franse kolonisten die naar Amerika emigreerden. De basis is te vinden in Acadia dat nu Nova Scotia wordt genoemd. Ze werden van Nova Scotia verdreven en zochten elders een plek. De muziek ging mee en overal waar ze neerstreken klonk de cajun. De muzikanten mengden Ierse, Schotse en Engelse volksmuziekklanken met cajun muziek.
Veel Cajuns settelden zich in Louisiana. Later vermengde de cajun zich met jazz, blues en soul. De trekharmonica en de accordeon werden leidende instrumenten en uit de smeltkroes van muziekstijlen ontstond een nieuwe muzieksoort: zydeco.
Louisiana is tot op de dag van vandaag het centrum van cajun cultuur. Muziek, cajun food en trekzak bouwers vinden we daar.

Vrienden en vriendinnen

Zydeco at Sea heeft sinds 2006 een vriendclub. Vrienden die het festival bijzonder waarderen en die gek zijn op wasborden, houden van accordeon en trekzak, liefhebber zijn van muziek met ritme, saxofoon niet versmaden, de voetjes van de vloer willen doen en gek zijn op een feest op het strand van Ameland.

Wie ook Vriend wil worden vult het formulier op de website van Zydeco at Sea in en maakt de bijdrage van minimaal 11 euro over op de bankrekening vanStichting Zydeco at SeaING 669639729,t.n.v. Stichting Zydeco at Sea Amelando.v.v. Vriend van Zydeco at Sea

Vrienden krijgen vriendenkorting op het entreebewijs van het festival.|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder