De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2008     Hier staat niets. Archief 2008 - Opmerkelijk
casa_nuova.gif Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif zweverink.gif
Teller
TWEERIJER MET STEIER-SOUND

De heligonka

Ik heb er enig speurwerk naar verricht omdat ik die donkerbruine tuba-bassen zo geinig vind klinken, maar zo’n ‘steirische’ net weer teveel van het goede zou vinden (en vooral te groot, zwaar en duur).

 

vrijdag 7 maart 2008
door Daniel de Heus

De ‘Heligonka’ is een in feite een 'gewone' trekharmonika maar dan met lekker vette heliconbassen (volgens mij gewoon C/F gestemd) die voornamelijk in Bohemen (Slowakije en Tsjechië) populair was (en is).
Heligonka's werden in het verleden voornamelijk gebouwd door Josef Hlavaçeck en Horovice Kbredle, en tegenwoordig door (wat er over is van de) Delicia fabriek. Hij lijkt uiterlijk veel op een steirische harmonica, maar ìs het dus niet. Hij heeft ook die karakteristieke helicon-bas-trompetjes aan de baskant.

Je kunt het verschil eigenlijk voornamelijk zien doordat de twee rijen knoppen aan de diskant dichter op de metalen beschermkast zitten dan bij een steirische harmonica. Een steirische harmonica heeft ook nooit twee rijen knoppen, altijd drie of meer. Op internet kom je ze af en toe tegen, vaak aangeboden als 'steirische'. Het is handig het verschil te weten. Het is een gewone trekzak, maar met extra ‘Hoem-Pa’.|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder