De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2008     Hier staat niets. Archief 2008 - Impressies
casa_nuova.gif Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif zweverink.gif
Teller
Foto: Lia
Renato bespeelt, glurend vanonder zijn hoed vandaan, de sterren van de hemel op een kruising tussen een harmonica en een accordeon, een soort muilharmonica, als het ware.

Festival Het Accordeon in Deventer

Een ontzettend prachtige avond heb ik meegemaakt op zaterdag 9 februari tijdens het Festival ‘Het Accordeon’ in Deventer.

zaterdag 9 februari 2008
door Lia

Voor mij was het de eerste keer, maar het festival dat een keer in de twee jaar georganiseerd wordt vierde dit jaar haar tiende editie.

Ik heb alleen de zaterdagavond meegemaakt. Het leuke is dat dit soort festivals vanuit heel Nederland balgbespelers aantrekt.
Het is daarmee meteen ook een beetje een reünie, want je komt er een aantal bekenden tegen!
's Avonds hoorde ik in de ‘brede wandelgangen’ enthousiaste verhalen over de trek- en mondharmonicaworkshops.

Gevarieerd aanbod

Wat het gevarieerde aanbod aan concerten betreft: het waren, voor zover ik het gezien heb, erg goede en gevarieerde optredens maar als trekzakspeler heb ik vooral heel erg genoten van Didier Laloy en S-Tres en van Renato Borghetti Quarteto!
Renato bespeelt, glurend vanonder zijn hoed vandaan, een gaita-ponto, een mengvorm knoppen-accordeon/trekzak uit Brazilië.

Humor

Wat mij opviel bij beide spelers was, naast het gemak van virtuoos spelen, vooral de humor en de lol om dit samen met anderen te doen.
Er was veel interactie tussen de muzikanten onderling, er waren hele dialogen, tussen gitaar en trekzak, tussen piano en trekzak, snel en traag, serieus en komisch... Het publiek vond dit geweldig.
Wat bij beiden ook opviel was de manier waarop ze bewogen tijdens het trekzakspelen.
Renato Borghetti met grote bewegingen, steeds zijn knieën hoog de lucht in, Didier Laloy, maakte hele sierlijke bewegingen met zijn balg en zijn hele lijf ging daarin mee.
Op de website van het festival wordt zijn performance omschreven als een gepassioneerd muzikaal avontuur. Ik snap dat nu!

Grappig detail…

De accordeonspelers staken daar dan toch erg rustig bij af. Over het algemeen keurig gekleed in zwart pak bleven ze rustig op de stoel zitten.
Of bij Malando, mochten ze om de beurt even naar voren komen. Ik dacht dat de kleinzoon van Malando zelf ook accordeon speelde, maar dat is dus helemaal niet zo.
De muziek, van het Bester Quartet, was er niet minder virtuoos om.

Bijzonder instrument

Renato Borghetti heeft een bijzonder instrument. De rechterhand speelt op een wisseltonige trekzak van het Club-type (2½ rijer) en de linkerkant is van een accordeon. Dat deel is niet wisseltonig maar duw en trek gelijk. Dit type instrument is voor het eerst ontwikkeld door Jimmy Shand uit Schotland.


(Bron: GJ Kamphorst)

Wie heeft er nog meer mooie foto's van dit festival??Stuur ze in!!|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder