Zeeuwse Lepelbassers

Een oude, ongeïdentificeerde foto, genomen in een café in of bij het Zeeuwse Bruinisse. Op de achterkant geschreven: “Oom Hannes (rechts), La Gasse (midden), De Meij (rechts, links?)”.
  • Een oude, ongeïdentificeerde foto, genomen in een café in of bij het Zeeuwse Bruinisse. Op de achterkant geschreven: “Oom Hannes (rechts), La Gasse (midden), De Meij (rechts, links?)”.
Foto: Flickr - Chiesavecchia collection of discarded photographs

Tja, mensen, nu we het toch over lepelbassers hebben: onze trouwe correspondent Daniël de Heus tipte ons met deze foto op Flickr. Historisch materiaal, op internet geplaatst door een verzamelaar, wiens foto wij mocht doorplaatsen.

woensdag 6 februari 2008
door Eduard Bekker

Wij dachten dat de lepelbasser een typisch Brabants/Vlaams fenomeen was, maar niets is dus minder waar. Indien dit inderdaad het Zeeuwse Bruinisse is, is het duidelijk dat de lepelbasser ook elders in den lande populair was (waar zijn die dingen toch allemaal gebleven???). Deze lepelbassers konden zelfs per postorder worden besteld.

De middelste speler speelt op een drierijer. Er waren dus meer uitvoeringen van dit harmonica-type. Maar dit instrument heeft zo te zien evenveel bassen als de andere twee spelers. De koffers van deze forse harmonica’s waren in elk geval heen praktisch: de muzikanten zitten er namelijk op. Ook is voor het mysterie opgelost hoe je deze trekkasten het beste kun hanteren: plaatsen op je linker been.

Natuurlijk roept de foto meer vragen op: wat zouden ze hebben gespeeld? Ergo: wat voor donker vocht zouden ze ter inspiratie tot zich hebben genomen? Duidelijk geen (wit-)bier, maar hoogstwaarschijnlijk toch ook geen cola....


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2008         > Zeeuwse Lepelbassers Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië