Goed nieuws uit Bogotá

Frans van de Aa in zijn nopjes tussen zijn werknemer Dionel Reyes (links) en harmonicaspeler Jaime López (rechts).
  • Frans van de Aa in zijn nopjes tussen zijn werknemer Dionel Reyes (links) en harmonicaspeler Jaime López (rechts).


Zoals ingewijden weten is trekharmonicabouwer Frans van der Aa een jaar geleden vanuit Heeze vertrokken. Dat had overigens niets te maken had met de komst van Hans Wiegel naar deze rustorieke agglomeratie, maar alles met een nieuwe liefde uit Bogotá. Na aanvankelijk wat opstartproblemen is hij nu zeer content met zijn nieuwe domicilie, niet in de laatste plaats omdat Colombia bakermat is van de vallenato, muziek, die doorgaans wordt begeleid met ....

zaterdag 12 januari 2008

.... trekharmonica, inderdaad.

Hieronder een verslag van zijn hand uit deze regio, die meestal om heel andere redenen veelvuldig in het nieuws komt...

Hagel en storm. Een granizo tormenta heet dat daar.
  • Hagel en storm. Een granizo tormenta heet dat daar.


Als Colombia in het nieuws is, wordt in o.a. Nederland alles wel veel meer opgeblazen, kom ik steeds vaker achter. Als er echt iets heel spectaculairs is, maar wat niets te maken heeft met drugs of criminaliteit, lees je er in Nederland ook helemaal niets over. Zo was er een maand geleden, hier in Bogota een granizo tormenta: hagel en storm. De drab lag op vele plaatsen tot wel een meter dik.

30 Accordeons

En nog geen week later een tornado, die het een en ander verwoestte.

Maar ons huis staat er gelukkig nog prima bij en het gaat met mij dan ook steeds beter. Ik bouw op dit moment iets van 30 accordeons per jaar. Er komt steeds meer vraag - ook nog steeds uit Nederland.

Vallenato

Verder ben ik op dit moment ook bezig met de ontwikkeling van mijn Vallenato accordeon. De Vallenato is een muziekstroming hier in Colombia, en wel het
meest populair hier, zelfs bij de jeugd. Meer populair dan de Salsa, Merenge en de Cumbia. Voor deze Vallenatomuziek, wordt hier voornamelijk de Hohner Corona III gebruikt.

Mijn Vallenato Model heet Cóndor. Deze is mogelijk; zowel 2-korig: Cóndor
II
, 3-korig: Cóndor III, als 4-korig: Cóndor IIII. En ook een speciaal model Cóndor IIII Especial: Een 2-in-1 model.
Ik bouw zeer binnenkort voor Wim Dictus, de eerste Condor IV especial: een A/D/G 2 korig met C/F/Bes 2 korig; zowel omschakelbaar aan diskant als baskant.

Met Jaime López.
  • Met Jaime López.


Werknemers

Sinds een paar weken heb ik een man in dienst, zijn naam is Dionel Reyes, hij komt mij om te beginnen dit jaar elke maandag 10 uur helpen. Als dat dan goed bevalt, komt hij vanaf 1 Januari twee dagen werken. Hij is best heel handig en hij ziet het helemaal zitten. Hij speelt ook in een Vallenato-band, samen met accordeonist Jaime López. Jaime, is fulltime accordeonbouwer, stemmer en reparateur, maar heeft ook een muziekschool en een opname studio voor CD's. Jaime, gaat voor mij in de toekomst de balgen maken en de tongen samenstellen voor mijn Vallenato model Cóndor. Hij stelt deze samen uit losse Hohner-onderdelen.

Zoals je ziet, voor mijn accordeonbouw zit ik hier perfect.

Groetjes, Chao, Frans


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit         > 2008           > Frans in Bogotá Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)