SVN-workshop Old School - New World

Afkicken met Mark Söhngen

Mark Söhngen gebruikte diverse balginstrumenten: de éénrijer (uiteraard), de tweerijer en een accordeon.
  • Mark Söhngen gebruikte diverse balginstrumenten: de éénrijer (uiteraard), de tweerijer en een accordeon.
Foto: Martine van der Molen

Na Trek er es Uut kun je soms met heimwee vervuld zijn. Hoe graag zou je nog even met een paar bekenden weer even samen willen spelen en kletsen? Wel, dat kon dit keer - en nog wel onder leiding van Mark Söhngen!

1 - 3 juni 2007
door Eduard Bekker

Hij verzorgde bij de Stichting Volksmuziek Nederland de workshop ‘Old School - New World’ waarin hij de roots van de Cajun-muziek probeerde te achterhalen, wat resulteerde in een mix van Europese, Franse en ouder Cajun-deunen, waarbij het actief beheersen van de Franse taal een pré bleek bij het zingen.

De drie harmonicaspelers die de workshop volgden bleken twee weken eerder ook aan Trek er es Uut te hebben deelgenomen. Dit gezelschap werd aangevuld met gewone muzikanten, wat resulteerde in een opmerkelijk samenspel.

Een deel van de resultaten kun je hier horen. De registratie is van Gerdien Hakstege. Met dank aan Mark Söhngen voor de bladmuziek.


Galopede - een galop, die een voorloper van de Cajun zou kunnen zijn.


Saut Crapaud - Cajundeun waar Mark zijn best doet om die zo te zingen als het oude origineel: meer schreeuwen dan zingen en volkomen naast de melodielijn.


Creole Blues - geëikt Cajun-nummer waarbij de uitgangspositie ‘trekkend’ is.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Nieuws uit 2007         > Workshop Old School Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)