Ode aan Vader op Nieuwjaarsdag
tilt instrument uit boven ‘bier en vertier’

‘Mooie Jet met haar Trekzak’ schittert op Nieuwjaar

Niet alleen op tv, maar ook in de Volkskrant. Daar stond Jet Zoon op donderdag 29 december letterlijk op de bovenste plaats!
  • Niet alleen op tv, maar ook in de Volkskrant. Daar stond Jet Zoon op donderdag 29 december letterlijk op de bovenste plaats!


Met haar tv-optreden op het VARA-Nieuwjaarsconcert in samenwerking met het Nederlands Blazers Ensemble heeft Jet Zoon uit Wageningen met haar compositie ‘Zooi op Zolder’ de trekharmonica boven het imago van een instrument voor traditionele muziek uitgetild.

1 januari 2006
door Eduard Bekker

Zij is hiermee zeker niet de eerste: Frans van der Aa, Peter Pot en Arie van Lienen waren deze weg al ingeslagen, maar tot nogtoe was het niemand gelukt om op deze glorieuze wijze het landelijk voetlicht te treden. ‘Mooie Jet met haar Trekzak’, zoals presentatrice Hanneke Groenteman haar aankondigde, was met haar Castagnari Fazzy een ingetogen en serene verschijning.

De 17-jarige scholiere kwam op haar zevende voor het eerste in aanraking met de harmonica, toen ze Judica Lookman, die bevriend is met haar ouders, hoorde spelen. Inmiddels heeft ze dus al tien jaar les en haar eigen stijl ontwikkeld: modern, met een snufje wereldmuziek (in ‘Zooi op Zolder’ zitten enkele balkanelementen zoals de 7/8ste maat). Jet Zoon lijkt verder vrij van capsones en juist dat maakt dat zoveel mensen onder de indruk waren van haar optreden. Via de links hieronder kun je de betreffende fragmenten opnieuw bekijken en zien waarom.

‘Pielen’

Over het tot stand komen over de compositie is Jet uiterst bescheiden: “Ik heb de muziek op mijn harmonica bedacht, door wat te pielen. De goede loopjes heb ik onthouden en na wat geprobeer op de beste manier aan elkaar geplakt.”
Daarna is met het muziekprogramma Finale de muziek op blad gezet en is er verder aan gesleuteld, waarbij de assistentie kreeg van vader en broer Pepijn goed van pas kwam. Het arrangement is later gemaakt in samenwerking met een arrangeur van de muziekschool in Enschede (Erwin Strikker). Samen met broer Pepijn zijn er uiteindelijk nog wat wijzigingen in het stuk aangebracht om het makkelijker en mooier voor samenspel te maken.

Fazzy

Velen hebben zich inmiddels afgevraagd, wat voor type Castagnari Jet bespeelt. Wel, het betreft een Fazzy met de stemming GC. Behalve de ‘standaard’- basssen (E, Am, G, D, F, C) beschikt dit instrument ook over de bassen (Es, Bes, Gis, Bm). Op de site van Castagnari is het instrument niet meer te zien, dus mogelijk is het uit de productie genomen. In de verkooplijst van importeur Henk Kuik is het instrument echer nog wel aanwezig.

Medemblik

Inmiddels is Jet ook uitgenodigd voor de bekende Medemblikse trekzakavond op vrijdag 27 januari, waar Tony Hall (die vorige keer verhinderd was) ook zal optreden.

De urls om de uitzending te bekijken:

Meer links:

Eerder verschenen op De Harmonicahoek:


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2006         > Nieuwjaarsconcert Jet Zoon Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië