‘Alleen maar voor heel eenvoudige walsjes’

Harmonica vals over de tong

De trekharmonika blijkt een erg onderschat instrument te zijn. Dat bleek maar weer eens in de uitzending van het NCRV-programma Cappuccino van zaterdagochtend 30 oktober.

30 oktober 2004
Cappuccino - Radio 2
door Eduard Bekker

Op 23 oktober was een man met een chromatische mondharmonica in de uitzending geweest, die vertelde dat zijn instrument wegens de complexiteit niet op het conservatorium werd onderwezen.

‘Te simpel’

Sjors Fröhlich: ... ‘leuk’ doen met Vogeltjesdans.
  • Sjors Fröhlich: ... ‘leuk’ doen met Vogeltjesdans.
Foto: NCRV

Een accordeoniste met conservatoriumervaring uit Enschede wilde daar op 30 oktober blijkbaar op inhaken door op te bellen naar de uitzendign en te melden dat de trekharmonika een ‘te simpel’ instrument voor het conservatorium zou zijn. “Je komt op het conservatorium om iets te leren en op z’n simpel instrument als de trekharmonica valt niets te leren.” Dat was ongeveer de strekking van haar betoog.

Vogeltjesdans

Gelukkig kwam daar een telefonische reactie op van een beginnende trekharmonikaleerling uit Tilburg, die wees op de veelzijdigheid van het instrument. Presentator Sjors Fröhlich, die meende leuk te moeten doen door de Vogeltjesdans dwars door haar betoog heen te draaien, viel haar uiteindelijk toch wel bij in haar reactie op haar betoog tegen deze ‘elitaire’ opstelling.

“Héél eenvoudige walsjes”

Dame één wilde zich prompt ook niet meer onbetuigd laten en pakte prompt wéér de telefoon. Zij bleef koppig in haar mening over de trekharmonika (“Zelfs die Vogeltjesdans kun je er niet op spelen, alleen maar heel eenvoudige dingetjes”). Dat een accordeoniste met n.b. conservatoriumopleiding zo weinig kennis heeft van de trekharmonika spreekt overigens boekdelen over wat er op de conservatoria blijkbaar aan onzin wordt verteld over ons instrument.

Tja, je zou het bijna gaan geloven en wij van de Harmonicahoek vrezen dan ook dat wel eens het geval zou kunnen zijn geweest bij de vele duizenden luisteraars naar dit ochtendprogramma.

(Met dank aan Gert-Jan Kamphorst voor zijn opmerkzaamheid)
 


Fragment uit deze uitzending van ‘Cappuccino’


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2004         > Cappuccino Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)