Ook in jaren 60 was harmonica object van spot

Zo was het toevallig

Mies Bouwman en Jan Blokker in ‘Zo is het’.
  • Mies Bouwman en Jan Blokker in ‘Zo is het’.


Sommige bezoekers van deze site herinneren zich mogelijk enkele sneren van Jan Blokker naar de harmonica in zijn Volkskrant-column van 17 maart 2004, die ik van de redactie onverwijld van de site moest halen. Wel, ook in 1964 kon Blokker het al niet laten.

Zaterdag 4 januari 1964
VARA-televisie

Blokker schitterde in die tijd in de voor die periode uiterst gewaagde VARA-satire Zo is het toevallig ook nog es een keer.
De derde uitzending op 4 januari 1964 van dit programma is berucht: in deze aflevering zit het item ‘Beeldreligie’, waarin in godsdienstige bewoordingen de televisieverslaving wordt bespot. Maar er komen meer them’s aan bod: zo krijgt Godfried Bomans als devoot katholiek van het panel (met ondermeer Mies Bouwman, Rinus Ferdinandusse, Dimitri Frenkel Frank, Gerard Reve en Joop van Tijn) een forse veeg uit de pan.

Bach

De oudere bezoekers zullen Bomans nog wel kennen van zijn literaire observaties, de jongere misschien van ‘Erik, of het klein Insectenboek’, wat op de literatuurlijst mocht.
Aan de hand van diverse citaten uit Bomans’ werken wordt de schrijver als een bekrompen reactionaire paap neergezet; zo ook als het gaat over de harmonica (laten we er maar vanuit gaan dat de trekharmonica wordt bedoeld).

Zelf weten we niet wat we ervan moeten vinden: Is het bekrompen om trekharmonicaspelen als een hogere bezigheid te beschouwen als het luisteren naar Bach?


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2004         > Zo is het toevallig Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)