CataloniëEn Català

Folk Pyreneeën in teken trekharmonika

Folkbal met L’Orquestra de les Colonies, leerlingen van de volkmuziekschool van de Pyreneeën in Arsèguel. De trekharmonika neemt hier duidelijk een centrale plaats in.
  • Folkbal met L’Orquestra de les Colonies, leerlingen van de volkmuziekschool van de Pyreneeën in Arsèguel. De trekharmonika neemt hier duidelijk een centrale plaats in.
Foto’s: Frank Koekoek

Een korte impressie van een geweldig muziekfestival in Arsèguel, midden in de Pyreneeën. Een historisch dorpje met zo'n 75 inwoners organiseert voor de 30e maal een grandioos (diatonisch) accordeonfestival met vele artiesten uit binnen en buitenland.

30 juli - 1 augustus 2004
door Frank Koekoek en Carola Walther

Twee jaar geleden zijn wij voor de eerste keer naar Arsèguel gereisd naar aanleiding van het artikel van Frans van der Aa in het DN. Dit jaar voor de tweede keer en voor de eerste keer met de digitale fotocamera.

Ontspannen

Graag wil organisator Artur Blasco de volksmuziek levend houden. De sfeer is erg ontspannen, de artiesten treden één avond op in een grote muziektent die in het weiland bovenop de berg staat; de tweede avond zijn er diverse podia midden in het dorpje, waar wederom alle artiesten spelen.

Het gonst dag en nacht van de muziek (met name trekharmonica), waarbij alle stijlen aan bod komen. De derde en laatste dag verzorgen de kinderen in de namiddag een bal, waarbij vele volksdansen gedanst en geleerd kunnen worden. Gedurende het festival is er ook een kleine muziekmarkt waar zo’n tien stalletjes met diverse instrumenten en hun bouwers te zien en te beluisteren zijn.
Er wordt muziek gemaakt door bijna iedereen die op het festival aanwezig is en velen kennen elkaar goed.

Genieten geblazen

Voor de (diatonische) accordeonliefhebber is het hier genieten geblazen en het is verbazingwekkend dat dit allemaal in zo’n klein dorpje plaatsvindt.
Aanleiding om naar het festival te gaan was voor mij een workshop die ik volgde bij Antonio Rivas op Schiermonnikoog in 2002. Hij vertelde dat hij al jaren stamgast was op dit unieke festival. In dat jaar hebben we het festival voor het eerst bezocht en nu dus voor de tweede keer. Wederom was het zeer hartverwarmend. Ook Frans van der Aa heeft het festival al meermalen meegemaakt en in het DN hierover geschreven.

De foto’s zijn gemaakt o.a. van het concert op vrijdagavond in de tent, het concert op zaterdagavond op het plein in Arsèguel en op het grote scherm op het Plaça del Castellot en de uitvoering op zondagavond van de leerlingen van de volkmuziekschool van de Pyreneeën in Arsèguel.


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2004         > Arsèguel Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië