Het traditionele lied op prime-time

Uit Vrijen

Moeder Marsman uit Aalten is trots op haar zonen Berend (links) en Dirk (rechts).
  • Moeder Marsman uit Aalten is trots op haar zonen Berend (links) en Dirk (rechts).


Een trekharmonika op de de TV is uitzonderlijk, zeker op de Nederlandse televisie en zeker op prime time, net na achten. Maar afgelopen maandag 21 juni was het de VPRO, die met een uitzondering de regel bevestigde in het programma ‘Recordings’, over het traditionele lied.

21 juni 2004

De diatonische traditie kreeg ruimschoots aandacht in de Achterhoekse traditional ‘Uit Vrijen’ van 17 coupletten in Achterhoeks dialect, gezongen door de gebroeders Berend (74) en Derk Marsman (68), en begeleid op hun Fantini-drierijers, opgedragen aan hun 100-jarige moeder, die de opname op 20 februari bijwoonde.

Spannend

De broers hebben van huis uit een schat aan liederen mee gekregen. Opmerkelijk was dat Berend het lied nog nooit zelf had gezongen, dus voor iedereen was het spannend hoe dat zou uitpakken. Maar zonder haperen wist hij – zichtbaar opgelucht – de eindstreep te halen. En moeder was trots.

Voor degenen die de CD ‘Nederlandse Harmonicamuziek’ van de Stichting Volksmuziek Nederland wel eens hebben gehoord, is ‘Uit Vrijen’ overigens niet onbekend: streekgenoot Herman Oudenampsen zingt het daar – eveneens onder eigen harmonica-begeleiding, met een foxtrot-ritme.


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Archief 2004         > Uit Vrijen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië