Trekken en opkruisen

Het is prachtig vanaf een botter! Jammer dat je geen ogen in de rug hebt….
 • Het is prachtig vanaf een botter! Jammer dat je geen ogen in de rug hebt….
Foto: Bert Wiegman

Om het heimweegevoel van Trek-er-us-uut (Groesmegen mei 2004) te verdringen, stond de afspraak om elkaar allemaal te treffen in Enkhuizen al lang genoteerd!

zaterdag 12 juni 2004
door Els Köhler, Gerda Oostenbrink,
            Helma Robben en Lia

Ondanks de slechte weersvoorspellingen (het zou pas vanaf drie uur ’smiddags op gaan klaren vanuit het westen…) toch met een volle wagen vanuit Brabant op pad naar het hoge noorden. Wij waren lang niet de enigen die tóch gekomen waren, bleek!

Na een kleine auditie in de haven, gingen de trossen los van de Wieringer 173. Bert en zijn twee kornuiten namen ons mee op hun prachtige botter voor een extra lange tocht. Ondanks windkracht 7,5 kon je ons toch goed horen. Mathieu, Marion en Jan Willem hadden erg veel succes met hun vertolking van De clown.

Terug in het museum genoten we van diverse binnen- en buiten-optredens en van de vele bekenden die we tegenkwamen.

Enkhuizen, jaarlijkse botterdag in juni is een dag om niet te missen!
 

Windkracht 7,5, de mooie tonen van Marion en Jan Willem worden weggevoerd door de wind.
 • Windkracht 7,5, de mooie tonen van Marion en Jan Willem worden weggevoerd door de wind.


Er moet hard gewerkt worden aan boord. Bert en zijn kornuiten hebben veel steun aan Mathieu.
 • Er moet hard gewerkt worden aan boord. Bert en zijn kornuiten hebben veel steun aan Mathieu.


Schipper Bert, met opgerolde mouwen, was al voor de harmonica overstag, maar nu helemaal niet meer te houwen!
 • Schipper Bert, met opgerolde mouwen, was al voor de harmonica overstag, maar nu helemaal niet meer te houwen!


Hans had de botter gemist, maar had wel de enige en laatste Wiekse Witte, de bofkont!
 • Hans had de botter gemist, maar had wel de enige en laatste Wiekse Witte, de bofkont!


Derk speelt de tegels van de muur! Van Noord- naar Zuid-Amerika en via Enkhuizen weer naar Amsterdam….
 • Derk speelt de tegels van de muur! Van Noord- naar Zuid-Amerika en via Enkhuizen weer naar Amsterdam….


Dit is Miep uit Enkhuizen. Ze genoot met volle teugen van Derk’s muziek en ging compleet uit haar dak. Een maaltijd sloeg Derk af, maar zijn motto ‘Geen drank, geen klank’ hield ie hoog!
 • Dit is Miep uit Enkhuizen. Ze genoot met volle teugen van Derk’s muziek en ging compleet uit haar dak. Een maaltijd sloeg Derk af, maar zijn motto ‘Geen drank, geen klank’ hield ie hoog!


Uiteraard waren de ‘inboorlingen’ uit Enhuizen en omgeving ook present. Een van hen is Ellen Schot, die als 16-jarige in 1997 de Harmonicahoek-avant-la-lettre tijdens de boottocht van Enkhuizen naar Stavoren verblufte door de mogelijkheden van de tweerijer te laten horen (u ziet haar rechtsboven op de derde foto). Het gezelschap haalde behalve de harmonica, ook de banjo, cargon, doedelzak en accordeon tevoorschijn.
 • Uiteraard waren de ‘inboorlingen’ uit Enhuizen en omgeving ook present. Een van hen is Ellen Schot, die als 16-jarige in 1997 de Harmonicahoek-avant-la-lettre tijdens de boottocht van Enkhuizen naar Stavoren verblufte door de mogelijkheden van de tweerijer te laten horen (u ziet haar rechtsboven op de derde foto). Het gezelschap haalde behalve de harmonica, ook de banjo, cargon, doedelzak en accordeon tevoorschijn.
Foto’s: Marcel Sloot

Harmonicabouwer Frans van der Aa laat diverse harmonica’s zien van eigen makelij. Hier in duet met een van zijn klanten.
 • Harmonicabouwer Frans van der Aa laat diverse harmonica’s zien van eigen makelij. Hier in duet met een van zijn klanten.
Foto: Marcel Sloot

De echte die-hards laten zich niet kisten door de regen. Dit is overigens geen hygiënisch verpakte bandoneon, maar een chemnitzer – een Duitse concertina, een apparaat waarbij je – gezien de lengte van de balg – een soort hoofdprothese nodig hebt om staande te kunnen spelen. U kunt horen hoe dit klinkt door op ‘Luisteren’ te klikken. U hoort Anton Greefkes zingen op de SVN-cursus ‘Traditionele muziek van de Lage Landen’.
 • De echte die-hards laten zich niet kisten door de regen. Dit is overigens geen hygiënisch verpakte bandoneon, maar een chemnitzer – een Duitse concertina, een apparaat waarbij je – gezien de lengte van de balg – een soort hoofdprothese nodig hebt om staande te kunnen spelen. U kunt horen hoe dit klinkt door op ‘Luisteren’ te klikken. U hoort Anton Greefkes zingen op de SVN-cursus ‘Traditionele muziek van de Lage Landen’.


Hier nog een foto van Anton Greefkens, nu onder betere weersomstandigheden. Evenals de bandoneon heeft zijn instrument geen balg, nee, die heeft een slurf!!!
 • Hier nog een foto van Anton Greefkens, nu onder betere weersomstandigheden. Evenals de bandoneon heeft zijn instrument geen balg, nee, die heeft een slurf!!!
Foto: Marcel Sloot


Anton Greefkens zingend aan de chemnitzer

Overal klonken vrolijke en leuke deunen zodra de zon weer doorbrak.
 • Overal klonken vrolijke en leuke deunen zodra de zon weer doorbrak.


Hier en daar hebben we ook nog een beroemdheid gespot, zoals Arie Doeksen, een der authentieke speellieden van Terschelling.
 • Hier en daar hebben we ook nog een beroemdheid gespot, zoals Arie Doeksen, een der authentieke speellieden van Terschelling.


Henk vierde zijn laatste werkdag als museumkapper. Wassen, knippen, föhnen…of samen een deuntje spelen?
 • Henk vierde zijn laatste werkdag als museumkapper. Wassen, knippen, föhnen…of samen een deuntje spelen?


“Aha, een gezinnetje”, dacht de fotograaf. Het zijn Age de Boer en Carola Walther, voor bezoeker van ‘Doorslaande Tongen’ en ‘Groesmegen’ geen onbekenden.
 • “Aha, een gezinnetje”, dacht de fotograaf. Het zijn Age de Boer en Carola Walther, voor bezoeker van ‘Doorslaande Tongen’ en ‘Groesmegen’ geen onbekenden.
Foto’s: Marcel Sloot

De harmonica’s weer in de rugzak en op huis aan…..
 • De harmonica’s weer in de rugzak en op huis aan…..Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2004         > Trekzakfestival Enkhuizen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)