Lõõtspill op tournee

De Lahemaa Folk Group uit Estland op één van de vijf podia van de Nationale Doedeldag.
  • De Lahemaa Folk Group uit Estland op één van de vijf podia van de Nationale Doedeldag.
Foto: Marcel Sloot

Het is een zeldzame verschijning: de Estlandse lõõtspill in Nederland. De gelegenheid deed zich voor op zondag 6 juni tijdens het Keltisch festival, tevens Nationale doedeldag in De Keukenhof bij Lisse. De Lahemaa Folk Group uit Estland had een speler in haar midden, die het instrument beheerste.

zondag 6 juni 2004
door Marcel Sloot
Trekharmonikaspeler Ronald Maceál van Rapalje ondersteunt zijn rechterarm blijkbaar met zijn rechtervoet.
  • Trekharmonikaspeler Ronald Maceál van Rapalje ondersteunt zijn rechterarm blijkbaar met zijn rechtervoet.
Foto: Marcel sloot

De lõõtspill is ontworpen als een goedkoper alternatief voor de Hohner, die blijkbaar te duur was voor de Letse boerenbevolking. De klank is wat metaalachtig, maar dat kan suggestie zijn als je hem ziet: de afwerking van het instrument is een en al metaalbeslag en op het oog aanmerkelijk ‘sjieker’ uitgevoerd als de Hohner Goudbrand.

Import mislukt

Ooit heeft iemand getracht het instrument te importeren, wat helaas is mislukt. Wel resulteerde het in een interessant artikel in het Diatonisch Nieuwsblad (zie hieronder).

Eén van de overige optredende groepen was Madlot. Met Judica Lookman op harmonica, die geen doedel- of balgevenement voorbij zal laten gaan. Zij brachten oude liedjes die begeleid werden op doedelzak, gitaar, foekepot, viool en harmonica.

Op een ander podium stond Rapalje gepland. Deze groep trok zeer veel publiek.

Tussendoor was er op dit podium ook ruimte voor andere acts.
Er waren in het totaal vijf podia. Met veel uiteenlopende soorten en stijlen van muziek. Jammer genoeg niet allemaal met harmonica’s.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2004         > Doedeldag Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)