Een gezellig instrument?

Inderdaad: geen tweerijer, maar een concertina: het aantal clowns op internet, dat dàt instrument vasthoudt is nòg groter dan hun trekharmonikaspelende lotgenoten.
  • Inderdaad: geen tweerijer, maar een concertina: het aantal clowns op internet, dat dàt instrument vasthoudt is nòg groter dan hun trekharmonikaspelende lotgenoten.


De trekharmonika staat bij leken vaak bekend als een soort ‘clownsinstrument’. Daar zijn de meeste harmonicaspelers niet blij mee. Toch vinden diverse beoefenaars van de diatonische kunst, dat ook de spelers ook bij zichzelf te rade dienen te gaan.

dinsdag 2 juli 2002
door Eduard Bekker

Sommigen vinden alleen het woord ‘trekzak’ het probleem al uitlokken, omdat dit een naar hun gevoel weinig serieuze benaming is. Enkelen gaan nog verder: zij willen af van het keurmerk ‘gezelligheidsinstrument’.
Lees hier twee willekeurige tekstfragmenten over dit thema. Toevallig spelen ze zich allebei in Ierland af.

... Als je wilt dat de trekharmonica serieus genomen wordt dan zou je dat soort opmerkingen (gezellig instrument) moeten vermijden. Dat geeft naar mijn mening een zekere ‘waarde’ aan het instrument. Het woord ‘gezellig’ op zich werkt voor mij vaak al een beetje tenenkrommend.
Muziek maken op een trekharmonica is gewoon hard werken en werkt daardoor ook ontspannend. Daarnaast is het samenspelen met andere instrumenten ook erg bevredigend. Wanneer ik (zoals gisteravond) in een pub een set polka’s zit te spelen en er springen ineens een paar mensen onder luid gejoel op en beginnen te dansen, dan krijg ik daar een enorme kick van.
Voor mij is trekharmonicaspelen intens, zweten, pijn in je klauwen, ontspannend, bij tijden frustrerend, verslavend, bevredigend, ontroerend.......vul maar aan.
Door het een ‘gezellig’ instrument te noemen doe je het naar mijn mening te kort en dan zeg ik het nog aardig...

Dolf Patijn in de mailgroep Trekharmonica

Eigenlijk is het allemaal begonnen in een gezellig, Iers café. Daar speelde, zoals vaak gebruikelijk is in Ierland, een bandje. Mèt een harmonica. Wat het nou was dat me zo greep, daar in dat café?
Tja, het was domweg ..... gezellig. Een ander woord is er niet voor. Het geluid van een harmonica is gewoon heel bijzonder. Het heeft warmte en vrolijkheid. Als je er een hoort, kijk je automatisch even op.

 

Sietske Smit, uitgeefster van bladmuziek voor trekharmonica


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Nieuws uit 2002         > ‘Clownsinstrument’ Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)