Diatonisch op wacht?

Foto: Gemeentearchief Den Haag

Sinds kort is de fotocollectie van het Haags Gemeentearchief op internet te bekijken. Uiteraard heeft de Haagse redactie van De Harmonicahoek dit bestand meteen op steekworden als accordeon en (trek-)harmonika doorgevlooid. Den Haag is blijkbaar nooit een harmonicastad geweest, want er werd niets gevonden. Wel stuitte de redactie toevallig op een oude plaat van militairen bij station Laan van Nieuw Oost-Indië in verband met de spoorwegstaking van 1903.

Oktober 2001
Een detail uit de foto.
  • Een detail uit de foto.


Van de kinderen zijn de namen bekend, maar van de harmonikaspeler ontbreekt elke informatie. Ook over zijn instrument, helaas.
Twee balgexperts, die elkaar aanvulden, kwamen tot de conclusie, dat het model overeenkomsten vertoont met een Cajun model eenrijer, een zg. ‘Duits’ type harmonika. Dit valt af te leiden uit het aparte kastje op de baskant, waarop de basknoppen zitten, de zogenaamde bromkast.
Gezien de gekromde vingers zou het een lepelbasser kunnen zijn.
Of het een werkelijk wisseltonig instrument betreft, is echter niet uit de foto af te leiden.
Wat zou de goede man op zijn repertoire hebben gehad?


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2001         > Eenrijer in Den Haag Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië