Verschil verklaard uit de geschiedenis

De Accordeon kwam veel later

Om de harmonicainstrumenten in te delen, kun je het beste naar de ontstaansgeschiedenis kijken, dat is namelijk de enige oorzaak van het bestaan van al die verschillende instrumenten!

door Frank Riswick

Christian Friedrich Ludwig Buschmann maakte in 1821 de eerste mondharmonica (‘Mundaeoline’). Een jaar later maakte hij een balginstrument (‘Handaeoline’), dat bedoeld was als stemapparaat voor orgels. Beide instrumenten waren ‘single action’ (in één richting werkend).

Pas veel later (na 1850) werd de accordeon ontwikkeld, waarop in alle toonsoorten kan worden gespeeld.

Daarom kun je met zekerheid zeggen, dat een volledig chromatisch én gelijktonig instrument met akkoordbassen altijd een accordeon is.

Een instrument dat niet volledig chromatisch (dus diatonisch) is, óf een instument dat wisseltonig is, is een handharmonika als er aan de baskant akkoorden onder één knop zitten. Veel harmonica’s zijn wisseltonig én diatonisch, eventueel met extra ‘kruizen en mollen’.

Zitten er aan de baskant alleen individuele tonen onder elke toets, dan is het een Duitse Konzertina of een bandoneon. Is het instrument bovendien helemaal chromatisch en gelijktonig, dan is het een Engelse concertina of een Duett concertina (die zijn ook Engels).
N.B. De Anglo concertina is een soort Duitse Konzertina.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Achtergrond - Geschiedenis Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)