Musette ’t Oude Slot

Veel muziekstijlen herken je onmiddellijk, je hoeft vaak maar een paar maten te horen of je weet: dat is de blues, dat is chinees of daaromtrent, dit komt uit het midden-oosten en dat is texmex–muziek.

door Mark Söhngen

Zo is musette-muziek ook meteen herkenbaar: vroeger een flinke zweving in de tongen (3-korige musettestemming heet dat nog steeds), later steeds strakker gestemde accordeons/trekharmonika’s, mooie melodieuze lijntjes, flink wat triolen en gebroken akkoorden, een stevige driekwartsmaat eronder en zin om weer eens met je liefje naar Parijs te gaan...

Uit de Auvergne?

Het verhaal gaat dat mensen uit de Auvergne hun muziek meenamen naar die grote stad en daar in hun eigen caféetjes hun eigen muziek bleven spelen op hun eigen musette (soort doedelzak).
Al gauw kwamen de accordeons ervoor in de plaats, maar de naam musette bleef verbonden met de muziekstijl.

In drie versies van een-en-dezelfde melodie zal ik proberen wat stijlkenmerken te ontrafelen of beter gezegd: telkens wat toe te voegen aan een aanvankelijk simpele melodietje om zo tot een aardig musette-walsje te komen.

Musette ’t Oude Slot 1

De nul-versie, ik heb een heel eenvoudig lijntje gemaakt, omhoog en omlaag, tussen a en f, 6 verschillende tonen slechts. Niet al te moeilijk om te spelen lijkt me.

Musette ’t Oude Slot 2

Iets moeilijker nu. Terwijl de lange-noten-melodie hetzelfde blijft worden op de 2e en de 3e tel korte noten toegevoegd, er ontstaan twee- en drieklanken, akkoorden. Let op de vingerzetting, die loopt vast vooruit op wat dadelijk nog gaat komen. Een goede vingerzetting is het halve werk, het maakt dat je een melodie ‘lekker’ speelt, letterlijk: fysiek lekker…..
Er worden nu ook wisselbassen gespeeld. Er komen wat solo-baslijntjes bij in de maten 16, 22 en 31. De melodielijnen worden wat uitgebreid in de maten 22 en 29-31.

Musette ’t Oude Slot 3

Lekker pittig! Let op: de akkoorden worden “gebroken” in 8-e nootjes, wat repeterende patronen oplevert waarbij de melodie in de hoge tonen hoorbaar blijft. Blijf op je vingerzetting letten, daar komt het typische musette-geluid!
Er komen triolen in de maten 13, 29 en 31. Probeer ook eens wat in maat 14. Probeer wisselbassen in maten 25-30. Je kan er wat andere akkoorden ingooien, b.v. maat 25-32: Bes C F Dm Bes C F F.
Zorg dat je de noten niet aan elkaar plakt, laat er wat lucht tussen, ook aan de linkerkant, het is dansmuziek en kan lekker lichtvoetig gespeeld worden

En zo hebben we dan door een simpel melodietje te pimpen een vrolijk musette-muziekje gemaakt, succes en plezier ermee!
 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2016         > Trekzakfestival Veldhoven           > Uitleg ’t Oude Slot Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Opmerkelijke harmonica’s waren in een van de gebouwtjes te bekijken.