Over de trekharmonica

Waarom is een trekharmonica geen accordeon? Kun er echt op leren spelen? Waarom is het zo leuk. Het is allemaal terug te vinden in onderstaand overzicht.

Introductie tot de trekharmonica

De Harmonicahoek

Wil je weten wat een trekharmonica nou onderscheidt van de accordeons die je meestal tegen komt? Na bijgaand filmpje weet je het. Daar zie je ook een greep uit de diverse landen en streken waar het instrument populair is.

> Meer

Een dansorkest onder de arm

De Harmonicahoek

De trekharmonika - officieel diatonische accordeon genoemd, maar ook wel plat als ‘trekzak’ aangeduid – is een typisch Westers volksmuziekinstrument. Het wordt veel bespeeld in landen of streken met een sterk cultureel bewustzijn, zoals Baskenland, Bretagne, Vlaanderen, Franstalig Canada, de Franstalige Missisipidelta, Ierland en Friesland.

> Meer

De geboortedag van de trekharmonica

De Harmonicahoek

In de 2e helft van de 18e eeuw was de Russische keizerin Catharina de Grote vastbesloten om van St. Petersburg een belangrijke Europese cultuurhoofdstad te maken. Ze nodigde allerlei Europese musici en wetenschappers uit, o.a. de Beierse violist en instrumentbouwer Johann Wilde. Wilde was vanuit zijn interesse voor experimentele muziekinstrumenten in het bezit gekomen van een Sheng.

> Meer

De Accordeon kwam veel later

Om de harmonicainstrumenten in te delen, kun je het beste naar de ontstaansgeschiedenis kijken, dat is namelijk de enige oorzaak van het bestaan van al die verschillende instrumenten!

> Meer

Het verschil tussen harmonica en accordeon

“Als je aan een harmonica trekt hoor je iets anders, dan als je duwt. Bij een accordeon maakt dat niet uit.”

> Meer

De geometrie van de 2-rijer

“Als je aan een harmonica trekt hoor je iets anders, dan als je duwt. Bij een accordeon maakt dat niet uit.”

> Meer

Zelf een trekharmonica bouwen

De Harmonicahoek

18 - 25 maart 2019
In Engeland gaat volgend jaar maart weer een cursus ‘bouw zelf je harmonica’ van start onder leiding van Emmanuel Pariselle. Geef je tijdig op, want de cursussen zijn altijd snel volgeboekt.

> Meer

Over de harmonica in woord en geluid

Ooit was een trekharmonica geen onbekend verschijnsel in Den Haag. Je kon het instrument zelfs huren bij de vele inmiddels verdwenen muziekzaken. Maar dat is ver verleden tijd. Kortom: tijd voor een voorlichtend optreden.

> Meer

Hoe deze site tot stand kwam

De Harmonicahoek

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Eduard Bekker (67), van beroep webmaker en freelance (opmaak)- redacteur en woonachtig in Den Haag, zoals dat zo mooi heet.

> Meer

De Harmonicabouwers

De bouwers vertegenwoordigen ieder hun eigen richting:

> Meer

Een nieuwe deun, maar hoe?

Mijn ervaring is dat het uitpluizen van een muziekstuk een vaardigheid is die je kunt ontwikkelen. In de loop der tijd heb ik in mijn eentje flink gezwoegd om dit onder de knie te krijgen. Wellicht zijn er meer mensen die aan het begin van dit traject staan, dan valt te overwegen om hierover een workshop o.i.d. te organiseren.

> Meer

Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Achtergrond Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)